Han är svensken som byggde en persondrönare hemma i garaget

Drönare
Han är svensken som byggde en persondrönare hemma i garaget

Axel Borg med den flygande stolen. Foto: Privat.

Jonas de Lange

Reporter

Axel Borg byggde en transportdrönare hemma på pappaledigheten.

Drönare är ett av de hetaste områdena för startups. Amazon håller på att utveckla leveransdrönare som ska flyga ut paket till kunderna och under CES-mässan i vintras presenterades bland annat världens första persondrönare, alltså en slags enmannsmultikopter.

Undertecknad har lite svårt att se att idén med persontransport med drönare kommer att flyga (pun intended). Men svensken Axel Borg är däremot betydligt piggare på idén. Han är faktiskt så sugen att han inte ville vänta på att någon annan bygger det åt honom. Istället har han själv byggt vad han kallar för “Flygande stolen” – och lagt ut receptet på Youtube.

Genom tio separata Youtube-klipp förklarar Axel Borg, steg för steg, hur han har byggt drönaren. Det tionde klippet, där det är upp till bevis för stolen, har över en halv miljon visningar på videoplattformen.

Vi kontaktade honom för att höra hur det gick till. Här är vår mejlintervju med honom.

Hur kommer det sig att du byggde den?

“Det var en oemotståndlig lockelse när all teknik väl fanns tillgänglig att beställa på nätet.

Jag har har också hört någon gång att det är varje uppfinnares plikt att någon gång i livet i alla fall försöka bygga sin egen flygmaskin. Jag tyckte det var ett roligt säg och jag håller med.”

Hur lång tid tog det att bygga och hur gick det till?

“3-4 månader. Eftersom den är så liten och mekaniskt okomplicerad går det bra att bygga den i ett garage med vanliga verktyg.”

Vad ska du ha den till?

“Lärandet på vägen var målet och att få bli buren av en osynlig hand var visionen jag ville få en fysisk förnimmelse av. I och med provflygningarna är projektet klart och jag är redan halvvägs igenom nästa projekt.”

Är det ens lagligt att använda den?

“LOL!”

Vad gör du när du inte bygger flygande stolar?

“Jag driver kanalen amazingdiyprojects på Youtube och webbsidan med samma namn, jobbar som teknikpedagog på KomTek (Örebro kommuns teknikhögskola), men är för närvarande föräldraledig.”

Har du gjort några liknande projekt tidigare?

“Ur ett kreativt perspektiv: Ja, mängder!”

Om Axel Borg har lika högtflygande planer för sitt nästa projekt återstår att se, men sannolikt dyker något upp på youtubekanalen.

Läs fler artiklar
LÄS MER