Max Martin-backade Auddly lånar tungt kapital från investerarna

Max Martin-backade Auddly lånar tungt kapital från investerarna

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Den svenska musikstartupen har tagit ett lån på 15 miljoner kronor från sina aktieägare, där bland annat ABBA-stjärnan Björn Ulvaeus och producenten Max Martin ingår.

Musikstartupen Auddly, som vill se till att rättighetsinnehavare ska lyckas fördela royalty-intäkter på ett korrekt sätt med hjälp av data, har ett par tunga år i bagaget. Bolaget har vid flera tillfällen gjort förändringar i sin tjänst och affärsidé, och har genomgående visat upp röda siffror.

Auddly är idag helt beroende av externt kapital, och har sedan tidigare fått in investerare som Almi Invest, den svenske producenten Max Martin, ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus och Avicii-managern Ash Pournouri.

Sedan tidigare har bolaget tagit in sammanlagt 9 miljoner kronor.

"Det är en kniv mot halsen för likviditet. Vi måste vrida och vända på kronorna innan vi kan ta betalt för produkten. Betlaningsviljan finns för produkten, men vi har otroligt mycket att bevisa innan folk plockar fram kortet och vill betala", har grundaren Niclas Molinder tidigare sagt till Breakit.

Men precis som Niclas Molinder antydde den gången så behövs det mer pengar. Enligt handlingar som Breakit har tagit del av framgår det nu att bolaget har genomfört ett så kallat konvertibellån på 15 miljoner kronor. Det innebär att befintliga ägare lånar ut pengar till bolaget, men att lånet kan konverteras till aktier i bolaget om det inte betalas tillbaka innan november 2017.

Och nog behövs pengarna. Enligt bolagets dagsfärska årsredovisning gjorde man en förlust på hela 8,4 miljoner kronor under 2015, med en omsättning på cirka en halv miljon kronor.

Det kan jämföras med 2014, då bolaget gjorde en förlust på 3,8 miljoner kronor.

Av handlingarna framgår det även hur mycket de olika investerarna äger i bolaget. Niklas Molinders eget bolag Redfly är storägare med 21,7 procent, medan Björn Ulvaeus äger 18,29 procent, via sitt investmentbolag Rappok. Max Martin äger i sin tur 6,86 procent.

Intressant i sammanhanget är att Ash Pournouri, mannen bakom Avicii och techfestival Symposium, till synes enbart äger obefintliga 0,05 procent av bolaget, via sitt bolag DJS Media. Huruvida investeringen från början enbart var av det symboliska slaget (att i rollen som Avicii-manager slå ett slag för startups som vill hjälpa kreatörer att få rätt royaltyutbetalningar) eller om han har sålt sina ägarandelar framgår inte av dokumenten.

Auddly har genom åren haft olika skepnader, men i dagsläget bygger tjänsten på att musikkreatörer, låtskrivare och artister själva ska fylla i på vilket sätt de har bidragit till skapelsen av en låt. Ett kommunikations- och dokumentationssystem för musiker. Genom att fylla i vem som har gjort vad, och hur stor del av låtens rättigheter man äger, ska missförstånd och konflikter undvikas.

Breakit har sökt Niclas Molinder för en kommentar.

Läs fler artiklar
LÄS MER