Hemliga investerare pumpar in 15 miljoner i VR-startupen Svrvive

Svrvive
Hemliga investerare pumpar in 15 miljoner i VR-startupen Svrvive

Teamet bakom Svrvive. Foto: Abraham Engelmark.

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Den nystartade svenska VR-studion Svrvive tar in 15 miljoner kronor i riskkapital.

Du behöver inte känna dig dåligt påläst om du aldrig har hört talas om Svrvive tidigare. Den nystartade VR-studion grundades så sent som i år och har varken släppt något officiellt spel eller tagit in någon form av finansiering – förrän nu.

Nu kan Breakit berätta att bolaget, som grundats av entreprenören Faviana Vangelius, spelutvecklarna Hampus Granberg och Pontus Petterson, samt venture builder-bolaget Svärd von Heijne, stängt en finansieringsrunda på 15 miljoner kronor. Bolaget värderas i affären till 50 miljoner kronor.

Dessutom släpper bolaget nu sitt första spel – ett mysteriespel med samma namn som bolaget – som går ut på att du mister ditt jordeliv och tvingas arbeta för en utomjordisk agentorganisation.

“Vi är förväntasfulla över att bli en del av den snabbt växande globala VR-marknaden. Vi gör detta med ett grymt team, erfarna rådgivare och ett spel som verkligen utnyttjar VR-teknikens styrka genom att ta spelaren till nya världar”, säger bolagets vd och medgrundare, Faviana Vangelius.

Vem som står bakom investeringen vill bolaget däremot inte avslöja. Istället beskrivs det som ett "internationellt riskkapitalbolag."

En av medgrundarna till bolaget, bolaget Svärd von Heijne, beskriver dock sig själva som ett venture-bolag som startar och investerar i techbolag.

Bakom Svärd von Heijne står entreprenörerna Johan Svärd och Nils von Heijne. Den senare har tidigare arbetat som musikgiganten Aviciis digitala kommunikationschef.

Förutom kapital kommer den nystartade studion även att få hjälp av en namnkunnig grupp rådgivare, en så kallad advisory board. Bland dessa återfinns exempelvis Rikard Steiber, investerare och chef för jätten HTC:s VR-satsningar, Jenny Nordenborg, grundare av Neat Corporation och VR-spelet Budget Cuts samt Spotifys juridiska rådgivare Sofia Sheppard.

"Att de tror både på vår studio och vårt första spel från dag ett ger mycket energi till teamet", säger Faviana Vangelius.

"Vi är så glada."

Spelet kommer inledningsvis att släppas som en demo för HTC Vive, där den tidigare MTGx-chefen Rikard Steiber ansvarar. Demon finns för nedladdning på plattformen Steam.

För er som är mer intresserade av det nya spel snarare än de affärsmässiga detaljerna finns numera en trailer för det nya spelet. Se nedan.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER