Rapport: Självkörande bilar kan få alkoholmarknaden att explodera

Självkörande bilar
Rapport: Självkörande bilar kan få alkoholmarknaden att explodera

Viviana Canoilas

Reporter

Investmentbanken Morgan Stanley har undersökt hur mycket spritindustrin kan komma att tjäna på självkörande bilar – och det är inga småsummor.

Förarlösa bilar är en het fråga och har fått jättarna Google och Apple att satsa stora summor på marknaden. Googles självkörande bilar är redan en av vanlig syn på vägarna kring huvudkontoret i Kalifornien. 

I våras skrev Breakit att taxibolaget Uber också ger sig in i matchen. Bolaget meddelade då att det kommer att börja testköra sina självkörande bilar i Pittsburgh. 

Samtidigt kan självkörande bilar slå hårt mot stora branscher, som bland annat försäkringsbolag.

Alkoholmarknaden kommer tvärt om att få en rejäl skjuts, enligt en undersökning som den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley har gjort.

Ekonomisajten Business Insider skriver att investmentbanken har tagit reda på hur mycket spritindustrin kan komma att tjäna på en utveckling och ökning av samåkning och förarlösa fordon.

Uträkningen visar att spritindustrins värde kan komma att öka med hisnande 835 miljarder kronor på tio års sikt.

Enligt Business Insider räknade Morgan Stanley på den globala alkoholkonsumtionen och värdet av densamma. Sedan tog investmentbanken de uppskattade siffror från hur samåkningen och förarlösa fordon påverkar spritbranschen fram till 2025.

Morgan Stanleys uträkning visar också att den årliga tillväxten för alkoholkonsumtionen bör uppgå till 0,8 procent baserat på att de som annars skulle ha varit förare kommer att konsumera en drink mer i veckan.

Läs fler artiklar
LÄS MER