Foodtech-bolaget Impossible Foods lanserade sitt veganska köttsubstitut i juli 2016 och har sedan dess kommit att bli en av de största spelarna på marknaden. Nu tar man steget till Europa – och satsar på Sverige som land. Den första produkten, en burgare vid namn “Unicorn Burger”, kommer att lanseras hos 31 stycken utvalda Max-restauranger i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Jonas Mårtensson, som är chefskock på Max Burgers, säger så här i ett pressmeddelande: “Vi har länge sökt efter fler växtbaserade alternativ som inte kompromissar med smak, upplevelse eller kvalitet. Växtbaserat kött från Impossible Foods är det mest övertygande på länge.” Impossible Burgers har varit en snackis under många år och har tagit in hiskeliga summor i riskkapital, närmare bestämt 2,1 miljarder dollar, drygt 20 miljarder svenska kronor. Bland investerarna märks Microsofts grundare Bill Gates, Temasek och Googles riskkapitalgren Google Ventures. Den största konkurrenten är Beyond Meat. Samtidigt har fejkkött-industrin gått igenom en svajig period. Säljvolymerna sjunker, aktiekurserna rasar och bolagen själva gör personalnedskärningar. Beyond Meat till exempel, har fått se sin aktiekurs sjunka med 97 procent från peaken. En av anledningarna till att det gått så dåligt är att växtbaserat kött är mycket dyrare än vanligt, men även att investeringsviljan har minskat drastiskt. Trots detta ser vi flera bolag som vill följa Impossible Foods. I Sverige finns Malmöbolaget Re:Meat, som håller på med cellodlat kött. De säger sig själva vilja vara pionjärer i Skandinavien på köttodling och har inlett samarbeten med Ica för att undersöka konsumenternas inställning är till odlat kött. Någon större produktion finns dock inte än. Andra bolag som arbetar med köttsubstitut är bland annat Stacky’s, Oh Mungood och Bärta, som du kan läsa mer om här. LISTA: De står redo att satsa miljarder på din mat – här är Sveriges främsta foodtech-investerare