Watty tog in 28 miljoner – nu kan vi berätta till vilken värdering

Watty

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Breakit har tagit del av dokument som visar hur mycket energistartupen Watty värderas till.

I mitten av juli skrev vi att energistartupen Watty fick in 28 miljoner kronor i riskkapital från den befintliga investeraren Cleantech Invest och riskkapitalbolaget EQT Ventures.

Pengar som bland annat ska användas till växla upp tempot.

“De här pengarna ska ta oss ut i världen och hjälpa oss skala upp med kunder. Vi har sedan tidigare ett par stora energibolag som kunder, men nu går vi in i tillväxtfas”, sa Hjalmar Nilsonne, vd och grundare av Watty, då.

Vad bolaget värderades till i rundan var däremot inget som avslöjades. Men enligt dokument som Breakit har tagit del av så framgår det att Watty värderades till 62,1 miljoner kronor i affären, vilket motsvarar en ökning med 20 miljoner kronor i jämförelse med kapitalanskaffningen i februari, då Spotify-toppchefen Gustav Söderström kom in i bolaget som delägare. 

Handlingarna från Bolagsverket visar vidare att nyemissionen gjordes i preferensaktier, vilket kan ha bidragit positivt till värderingen. Preferensaktier ger nämligen aktieägarna företräde när bolaget gör aktieutdelningar, säljs eller går i konkurs.

Dokumenten Breakit har tagit del av visar dock att enbart 19 av de 28 investerade miljonerna. Vem eller vilka som stod för de övriga 9 miljonerna, och till vilken värdering, framgår således inte. 

Energistartupen har tagit fram en algoritm som gör det möjligt att se exakt vad i ett hus som drar energi, hur mycket och när. Affärsmodellen går ut på att sälja analyser av data från hemmen till energibolagen för varje persons hushåll som analyseras.

Watty tog in 9 miljoner kronor i riskkapital 2014.

Hjalmar Nilsonne har avböjt att kommentera uppgifterna.

Här kan du läsa mer om Hjalmar Nilsonnes story.

Läs mer