Sök

Eliq tar in 4 miljoner kronor från investerarkollektivet CBC

Eliq

Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Den smarta elmätaren Eliq ska hjälpa privatpersoner att hålla koll på sin energiförbrukning.

I våras rapporterade vi om Eliq i samband med att bolagets smarta elmätare plockades in av elektronikgiganten Mediamarkt. Idén är att ge villaägare bättre koll på sin elförbrukning genom en sensor som sätts på elmätaren och en mobilapp. Genom dataanalys säger sig bolaget kunna räkna ut vad i hemmet som drar el i onödan – i likhet med hajpade startups som Watty, Greenely och Ngenic.

“Nu har vi gjort så att vi har bakat in vår lösning i ett smarthem-system. Det handlar då framför allt om att följa energiförbrukningen men det kan också kopplas ihop med styrning av inomhusklimat och säkerhetssystem”, säger Håkan Ludvigson, medgrundare och vd på Eliq.

Sedan i vintras har bolaget sålt produkten Eliq integrerad i det asiatiska smarthemsystemet Lifesmart.

Nu fortsätter bolagets gasa framåt. Av handlingar från Bolagsverket framgår det att Eliq i början på sommaren tog in en kapitalrunda på 4 miljoner kronor, till en värdering på närmare 15 miljoner kronor. Bakom investeringen ligger Göteborgsbolaget CBC investment group.

Vare sig Eliq eller CBC vill kommentera den aktuella investeringen. Men CBC:s säljchef Arash Jamali, säger så här om bolagets generella verksamhet:

“Vi investerar i små bolag som har stor tillväxtpotential, som antingen kan börsnoteras eller säljas av till större VC-bolag. Affärsidén bygger på att vi vill fylla glappet mellan affärsänglar och riskkapitalbolagen.”

Investmentbolaget har dock en något ovanlig affärsmodell. CBC sätter nämligen upp egna ägarbolag för alla sina investeringar. Efter en genomgång av portföljbolagens skick ger CBC – om bolagen presterar som väntat – sitt slutna investerarkollektiv möjligheten att köpa stora delar av CBC:s innehav.

“Vi är väldigt tydliga med att vår affär bygger på att vi kan sälja delar av våra aktier vidare. I vanliga fall behåller vi någonstans mellan 7 och 15 procent”, berättar Arash Jamali, säljchef på CBC.

Det är han som håller i kontakten med investerarkollektivet. Medgrundaren Niklas Palmlöf och Karl Xavier håller i kontakten med bolagen och letar nya investeringsmöjligheter.

Hur snabbt säljer ni vidare aktierna till investerargruppen?

“Det varierar mycket eftersom det är beroende av att olika kriterier uppfylls. Vissa bolag har snabbare affärsmodeller, andra kanske har en naturligt långsammare utveckling om man jobbar mycket med patent exempelvis”, säger Arash Jamali.

CBC har tidigare investerat i bland annat rabattsajten Smartster.se och Vivalect Software.

UPPDATERING: I en tidigare version av artikeln framgick det inte att CBC:s investerarkollektiv är ett slutet nätverk. I ett mejl till Breakit skriver CBC följande:
"Vi vill förtydliga att vi administrerar ett slutet nätverk av privatpersoner som är
intresserade av investeringar i nordiska icke börsnoterade bolag. För att få ta del av detta måste man som privatperson ingå i det slutna nätverket. Därutöver gör CBC egna investeringar i nordiska icke-börsnoterade bolag med vad man bedömer som en hög tillväxtpotential."

Läs mer