Tappade toppchef - men kapitalet strömmar in till Yanzi networks

Breakit - Tappade toppchef - men kapitalet strömmar in till Yanzi networks

Jonas de Lange

Reporter

Förra året tog IOT-startupen Yanzi networks in 25 miljoner kronor. Nu väntar vidare expansion.

Förra veckan rapporterade vi att IOT-bolaget oväntat blev av med sin externa vd Eva Fors, som istället nu blir Norden-chef för Google for work.

Hon jobbade för Yanzi networks i mindre än ett år men hann ändå vara med på en hel del.

Av Yanzi Networks årsredovisning framgår det bland annat att startupen under 2015 stängde flera kapitalrundor från sina ägare. Totalt spottade ägarna in 25 miljoner kronor i bolaget förra året.

“Bolaget har utvecklats väldigt starkt. Vi har fått in starka referenskunder som bland annat Intel och IBM som partner, vi rekryterade den första säljaren i våras och hamnade även på 33-listan. Det har varit otroligt roligt år”, sade Eva Fors till Breakit då.

Bolagets grundare och tillträdande vd Lars Ramfelt berättar att även han är nöjd med kommersialiseringen av produkten under förra året.

“Det började med att vi gjorde en film där vi demonstrerade installationen. Då hade vi åtta KTH-studenter som satte upp 1000 sensorer på fyra timmar. Efter det var bland Intel och IBM på oss direkt. Sedan har det gått som på räls med vår satsning på fastighetsförvaltning och företagstjänster”, säger Lars Ramfelt.

Efter att Eva Fors kom in i oktober har bolaget säkrat över tio pilotprojekt med olika storbolag. 2015 var startskottet för kommersialiseringen av bolagets produkter som har varit under utveckling sedan 2008.

Yanzi networks har skapat ett system med sensorer som ska göra kontor smartare. Det kan bland annat handla om att koppla upp termostater och lampor för att spara energi.

Trots förra årets framgångar är bolaget en bra bit ifrån att visa några fantastiska siffror. För 2015 redovisade bolaget en nettoomsättning på 4 miljoner kronor och en förlust på drygt 15 miljoner kronor.

“Vi är inte lönsamma än. Men vårt system är enklast att installera på hela marknaden och vi har en säkerhetsmodell som passar storbolagen. Vi har gått igenom det rena utvecklingsskedet, så det är precis nu det börjar rulla”, säger Lars Ramfelt.

Han berättar att inflödet av kundförfrågningar nu har blivit så stort att bolaget tvingas tacka nej till flera som är intresserade av att testa Yanzi networks produkter.

“Vi är ett ganska litet bolag med mindre än 20 anställda. Nu tackar vi nej till alla kunder utanför Europa och USA och alla mindre bolag refererar vi till våra partners. Vår säljorganisation är gjord för att sälja mot riktigt stora bolag med 20.000 anställda och uppåt”, säger Lars Ramfelt.

Bolaget har tagit in totalt 50 miljoner kronor sedan starten och har Sjätte AP-fonden som en av sina största ägare.

Lars Ramfelt utesluter dock inte att bolaget tar in ytterligare kapital i närtid för att växla upp tempot på försäljnignen ytterligare.

“Vi vill växa i takt med marknaden och inte före marknaden. Vi kommer inte att plocka in 200 miljoner och anställa 500 personer nu direkt. Men jag skulle inte bli jätteförvånad om vi får in en internationell ägare de närmaste sex till tolv månaderna”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER