Facebooks VR-målsättning - vill sälja 400.000 headset bara i år

Breakit -  Facebooks VR-målsättning - vill sälja 400.000 headset bara i år

Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Facebook-ägda Oculus har satt ett kaxigt mål för 2016 – men kommer bolaget att klara av det?

2016 har varit ett genombrottsår för premiumsegmentet inom virtual reality. Både HTC Vive Oculus Rift har redan börjat skickas ut till användare, Playstation VR kommer i oktober och på spelplattformen Steam finns redan mängder med spel för den virtuella världen.

Exakt hur det har gått för hårdvarubolagen är dock oklart. Sajten Road to VR har tidigare rapporterat försäljinigssiffror på kring 100.000 headset för HTC Vive.

Intressset från konsumenterna har varit stort och leverantörerna har haft svårt att förse alla med headseten de har beställt. Men det skulle lika gärna kunna betyda att produktionen är långsam som att väldigt många människor har köpt hårdvaran.

Facebook-ägda Oculus har fortfarande inte velat släppa några siffror. Nu rapporterar sajten UploadVR att bolaget ändå verkar ha satt ett tydligt försäljningsmål. 400.000 par VR-brillor räknar bolaget med att sälja under 2016. Enligt sajten är det en tidigare anställd på Facebook som avslöjar bolagets målsättning.

Hur nära bolaget är att nå målet är givetvis svårt att säga men att bolaget är så hemlighetsfullt kan vara en indikation på att försäljningen inte går riktigt som väntat. Om man förutsätter att Oculus Rifts siffror ligger på samma nivå som HTC Vive skulle det innebära att bolaget bara har några månader på sig att sälja 300.000 headset.

Sista kvartalet är traditionellt starkt för många hårdvarubolag på grund av julhandeln. Frågan är om ett VR-headset för 5000 kronor kan bli årets julklapp.

Läs fler artiklar
LÄS MER