Budstriden är över – Verizon köper IT-jätten Yahoo

Breakit - Budstriden är över – Verizon köper IT-jätten Yahoo

Yahoo-chefen Marissa Mayer. Foto: TT/Eric Risberg

Viviana Canoilas

Reporter

Telekomjätten Verizon köper nu Yahoos kärnverksamhet för närmare 41 miljarder kronor.

Breakit har tidigare skrivit om budstriden kring sökbolaget Yahoo. Sedan februari, när Yahoo gick ut med att bolaget säljer sin kärnverksamhet, har amerikanska medier spekulerat kring budgivningen – som förväntades hamna mellan 4-8 miljarder dollar.

Några av budgivarna har varit telekomjätten Verizon, internetkonglomeratet IAC, tv-bolaget CBS och tidningen Daily Mail. I maj gav sig även den amerikanska telekomjätten AT&T i budstriden.

Nu rapporterar flera amerikanska medier att köpet är klart och att det är Verizon som står som vinnaren. Verizon gav 3 miljarder dollar, motsvarande 25 miljarder kronor i den andra budrundan. Men i den senaste stannade budgivningen på 4,83 miljarder dollar, motsvarande 41 miljarder kronor, från Verizon. 

Affären inkluderar inte Yahoos kassa, aktieinnehavet i Alibaba, andelen i Yahoo i Japan eller patent som inte tillhör kärnverksamheten.

Yahoos verksamhet kommer att integreras med AOL som Verizon förvärvade för drygt ett år sedan och affären väntas slutföras under första kvartalet 2017.

Yahoo grundades i mitten av 90-talet som en sökmotor för internet och växte bland annat genom att addera mejltjänst och internetportal till sitt erbjudande, samt via förvärv.

För åtta år sedan fick Yahoo ett bud från Microsoft på 44,8 miljarder dollar, motsvarande 372 miljarder kronor. Yahoos ledning ansåg att det var ett skambud och ratade det. 

Läs fler artiklar
LÄS MER