Automile stänger ny jätterunda – Zennström och Nurmi investerar

Automile

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Jens Nylander får in en rad välkända techprofiler som delägare i sitt bolag.

För de flesta svenskar är Jens Nylander mest känd som mannen bakom mp3-spelaren Jens of Sweden - ett bolag som trots stor uppmärksamheta gick i konkurs 2005.

Numera är han baserad i Silicon Valley utanför San Francisco och driver startupbolaget Automile. Affärsidén går ut på att koppla upp bilar mot nätet för att mäta och samla in data om bilens skick och förarvanor. Tjänsten riktas till mindre bolag inom exempelvis byggbranschen som vill få bättre koll på hur deras fordon används.

Produkten består av en liten plastdosa som kopplas in i bilen och sen sköts rapporteringen över nätet.

Så sent som i fjol tog bolaget in 45 miljoner kronor i riskkapital, och i maj tidigare i år flaggade Jens Nylander för ytterligare en kapitalrunda.

Nu står det klart att Jens Nylander stängt den rundan. Den här gången tar Automile in 55 miljoner kronor från en rad välkända namn​, vilket sajten Di Digital var först med att rapportera om.

Bland investerarna återfinns exempelvis både svenska techprofiler som Skype-grundaren Niklas Zennström och Pingdom- och Dooer-grundaren Sam Nurmi, samt internationella profiler som Echosign-grundaren Jason Lemkin och Twitch-grundaren Justin Kan.

Enligt Jens Nylander värderades hans bolag till 250 miljoner kronor i affären.

Under våren har vi fått flertalet investeringserbjudanden. För oss var Jason Lemkin det självklara valet då vi även får tillgång till ett starkt nätverk som vi kan rekrytera ifrån. Att Niklas Zennström och Sam Nurmi också satsar på oss är viktigt då det ytterligare stärker vårt europeiska nätverk. I och med investeringen blir vi nu ett renodlat amerikanskt bolag", säger Jens Nylander.

Pengarna han nu tar in ska gå till att skala upp bolagets marknadsföring och försäljning.

Automile grundades 2014. Bland de tidigare investerarna återfinns bland annat Point Nine Capital och Dawn Capital.

Enligt Jens Nylander omsätter bolaget cirka 20 miljoner kronor i årstakt, med en tillväxt på 300 procent på årsbasis.

Läs mer