Dokument avslöjar Lifesums nya jättevärdering: 400 miljoner

LifesumBauer Media

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Offentliga handlingar avslöjar nu hur mycket Lifesum värderas till efter den stora kapitalrundan.

Lifesum har skapat en slags hälsoapp där användarna kan logga sin träning och näringsintag. Bolaget tjänar pengar genom olika extrafunktioner som användarna får betala för.

Tidigare i veckan avslöjade Breakit att Lifesum nu har genomfört en stor finansieringsrunda på totalt 84 miljoner kronor. I rundan deltog bland annat Nokia Growth Partner och det brittiska riskkapitalbolaget Draper Esprit.

"NGP är ett helt igenom globalt företag vilket blir en stor tillgång för oss när vi fortsätter vår expansion. Särskilt deras kontor i Silicon Valley blir en värdefull resurs för oss, eftersom USA blir allt mer betydelsefullt för Lifesum", sade Lifesums vd Henrik Torstensson till Breakit då.

Nu visar offentliga handlingar från bolagsverket hur mycket bolaget värderas till. Hela Lifesum värderas nu till 46 miljoner dollar, vilket motsvarar strax under 400 miljoner kronor.

Värt att märka sig att aktiestrukturen är sådan att det är svårt att räkna värderingen rakt av. Det är nämligen så att de nyemitterade aktierna är så kallade preferensaktier, som ger förtur när bolaget delar ut vinst eller säljs med vinst. Preferensaktier anses ofta ha ett högre värde än vanliga stamaktier.

Efter kapitalrundan är fortfarande grundarna Martin Wählby och Tove Westlund med strax under 35 procent av bolaget. Näst störst är mediejätten Bauer Media, som även deltog i den senaste rundan, med 25 procent av aktierna.

De tidigare ägarna blir dock inte helt utan utdelning om bolaget börjar gå med vinst. I samband med den senaste rundan har nämligen delar av de befintliga aktierna konverterats från vanliga stamaktier till preferensaktier.

Läs mer