Stenbecks e-handelssajter får in över 3 miljarder i kapital

Breakit - Stenbecks e-handelssajter får in över 3 miljarder i kapital

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Global Fashion Group säkrar nyemission.

Det är i samband med att familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik redovisar sin kvartalsrapport på fredagsmorgonen som den stora finansieringsrundan avslöjas. 

Det handlar om koncernen Global Fashion Group, GFG, som äger e-handelssajterna Dafiti, Jabong, Lamoda, Zalora och Namshi. GFG växer kraftigt men växer kraftigt men förlorar samtidigt stora pengar. Under fjolåret slutade omsättningen på 930 miljoner euro och rörelseresultatet (Ebitda) blev minus 275 miljoner euro. 

Redan i april meddelade bolaget att de var på väg att ta in pengar i en finansieringsrunda som då väntades bli på 300 miljoner euro. Men nu uppger Kinnevik att den rundan både blivit större och dessutom stängts.

"Total kapitalanskaffning, avtalad den 7 juli, utökades från 300 till 330 miljoner euro till följd av stort intresse från aktieägarna", skriver Kinnevik i kvartalsrapporten.

Räknat i svenska kronor innebär det att GFG får in 3.130 miljoner kronor. Kinneviks slutliga deltagande uppgick till 1.525 miljoner kronor (161 miljoner euro) i nyemissionen.

På grund av de stora förlusterna i verksamheten har dock de nuvarande ägarna tvingats gå med på att sänka värdet rejält i bolaget, vilket Breakit också rapporterade om i april. GFG värderas i denna transaktion till 1 miljard euro. Det kan jämföras med 3 miljarder dolar för bara ett år sedan.

Läs fler artiklar
LÄS MER