Avito-grundarna börjar med "goda" investeringar

Avito Filantroper
Avito-grundarna börjar med "goda" investeringar

F.v: Filip Engelbert och Jonas Nordlander. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

De två Avito-grundarna sätter upp var sin stiftelse för samhällsnyttiga investeringar. "Vi är unga och har haft turen att få en massa pengar", säger Jonas Nordlander.

Breakit har tidigare skrivit om trenden att allt fler rika techprofiler börjar satsa sitt kapital på att lösa större världsproblem, snarare än att bara bygga nästa mobilspel eller nätkasino.

Mark Zuckerberg, Bill Gates och Klarna-grundaren Niklas Adalberth är bara några exempel på techentreprenörer som börjat med så kallad filantropi.

Nu drar Avito-grundarna i gång en liknande satsning. De två fanns med bland investerarna när flyktningjobbappen Justarrived tog in kapital tidigare i somras.

“Tanken är att investera i bolag som vi tycker är viktiga och som vi vill stötta. Det är ingen kapitalistisk drivkraft bakom investeringarna för oss”, säger Jonas Nordlander.

Hittills har han och Filip Engelbert gjort tre filantropiska investeringar tillsammans, i appen Welcome och rekryteringstjänsten Justarrived samt Blank Spot Project, som gör grävande utrikesjournalistik. Det viktiga, förklarar Jonas Nordlander, är att bolagen gör stor nytta för allmänheten.

Trots att de två har kommit igång med investeringarna är det fortfarande en bit kvar tills allt det formella kring stiftelsen finns på plats.

“Med Justarrived gjorde vi så att vi investerade privat men skrev i avtalet att aktierna förs över till stiftelsen så fort den är uppe. Nu är vi i skedet att vi har satt igång våra hjälpredor med att göra ansökningar och reda ut hur det ska se ut. Det är en massa pappersarbete som krävs för det här”, säger Jonas Nordlander.

När det krävs så mycket extra jobb för att sätta upp en stiftelse som Jonas Nordlander beskriver kan man undra varför de två inte bara sätter upp ett investmentbolag i stället.

“Vi har pratat en del med Niklas Adalberth som redan har gått igenom den här processen. Vi förstod att det här är ett ganska smart sätt att visa att det här inte är för vår personliga vinning, utan att avkastningen alltid ska återinvesteras inom stiftelsen. Har man en stiftelse kan inte vårt syfte ifrågasättas på samma sätt”, säger Jonas Nordlander.

Än så länge finns inget namn på stiftelsen. Hur stora investeringarna ska vara är inte heller fastställt. Klart är dock att familjerna Engelbert och Nordlander kommer att starta var sin stiftelse och investera parallellt.

“Idag är ju vi två bästa kompisar men tanken är att den här stiftelsen ska finnas kvar länge och vara något som man lämnar efter sig. Det kanske dyker upp något projekt någon dag som en av oss vill investera i men den andra inte, eller så kanske mina ungar blir jättelata och Filips barn blir jätteduktiga och sköter det helt olika”, säger Jonas Nordlander.

Filantropi har blivit något av en trend bland unga techentreprenörer. Vad tror du att det beror på?
“Jag tror att vi tänker lite annorlunda än vår föräldrageneration. Vi är unga och har haft turen att få en massa pengar. Då vill vi göra något nu för att hjälpa till och se vad det blir av det, i stället för att vänta tills man är 100 år eller till och med död innan man ger ifrån sig något”, säger Jonas Nordlander och fortsätter:

“Nu för tiden har man en helt annan tillgång till information och ser vad som händer runt om i världen. Precis som med vanliga investeringar kan man ganska snabbt se vad det gör för skillnad. Det är triggande att det är lite mer hands on".

Kommer ni att begränsa er på något sätt i vad ni investerar i?
“Hittills har vi bara investerat i svenska bolag, men det är inte bestämt hur det blir framåt. Det blir nog mycket inom tech eftersom man då kan skapa mycket impact med lite medel, och för att vi tycker att det är roligt”, säger Jonas Nordlander.

Läs fler artiklar
LÄS MER