Svenska Vostok investerar 380 miljoner i fransk taxi-tjänst

Vostok New Ventures BlaBlaCar
Svenska Vostok investerar 380 miljoner i fransk taxi-tjänst

BLABLACARS MEDGRUNDARE FREDERIC MAZZELLA. FOTO: FLICKR/OFFICIAL LEWEB PHOTOS

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Investmenbolaget räknar med en lansering av Blablacar i Sverige i närtid.

Det är det franska techbolaget Blablacar som det börsnoterade investmentbolaget Vostok New Ventures nu gör en tung investering i. Affären är på 40 miljoner euro, motsvarande 380 miljoner kronor, och görs upp genom att säljarna får aktier i Vostok New Ventures.

Blablacar är en marknadsplats där användarna kan hitta tomma bilplatser hos förare som till exempel ska köra från Paris till Marseille. Bolaget får intäkter genom att ta ut en avgift på 20 procent vid varje transaktion.

“Vi köpte in oss för knappt ett år sedan och tror otroligt mycket på bolaget. Redan nu har man 30 miljoner medlemmar i 22 länder. Blablacar har kommit längst i Frankrike men växer starkt i bland annat Ryssland och Indien”, säger Vostok New Ventures vd Per Brilioth.

Blablacar värderas till 1,4 miljarder dollar i transaktionen som gör att Vostok New Ventures nu äger 5,4 procent av bolaget. Säljare av Blablacar-aktierna är riskkapitalbolaget Lead Edge och hedgefonden Luxor.

Blablacar finns fortfarande inte på den svenska marknaden men det är bara en tidsfråga innan man finns även här, enligt Per Brilioth.

“Företagsledningen bestämmer så klart lanseringsplanen men jag är säker på att de är på väg hit också¨, säger Per Brilioth.

Läs fler artiklar
LÄS MER