Här i New York har vi precis rundat av NY Tech Week, och det får också bli startskottet för min rapportering från den här staden på Breakit.
NY Tech Week är en vecka av event som “presenteras av” VC-fonden Andreessen Horowitz (a16z), men den arrangeras som en “decentraliserad konferens” med över 1000 fristående event runt hela stan.
Det har varit en mix av paneldiskussioner, demo days, och olika sorters mingel. Jag hann själv med 12 event mellan möten, allt från ett frukostmingel hos Northzone i deras New York-lokaler till en panel om hur storytelling och AI kan samverka. Runt hälften av alla event hade ett AI-tema, så det märks tydligt vad som dominerar techscenen just nu även här.
Under veckan blir New York ett vattenhål för techfolket, på samma sätt som Slush förvandlar Helsingfors i slutet av november varje år. Hit flyger investerare från hela landet (och ett gäng från Europa) och entreprenörer från LA, Chicago och Seattle kommer hit för att dra nytta av att tusentals personer samlas på samma ställe under 7 dagar.
Jag har gått på 1000+ event
Jag spenderade mina första år i Stockholms techsfär med att gå på alla event jag kunde hitta. På den tiden drev jag en eventplattform, vilket innebar att jag lärde känna många arrangörer och besökte fler än 1000 event på bara två år. Därför anser jag mig vara expert på event, inte bara på hur de logistiskt ska arrangeras utan också vad som får människor att vilja komma, mötas och berätta om det efteråt.
NY Tech Week lyckas på många sätt med just det. Att a16z numera står som sponsor av eventen, ger jippot en kredibilitet som driver många till att vilja arrangera ett event i namnet. Men så har det inte alltid varit. De första versionerna av NY Tech Week var ett Google Spreadsheet som fylldes på i takt med att arrangörer mejlade in sina event till den som höll i filen.
Från att det varit de mest hängivna i techeliten som arrangerade event under veckan, är det nu hundratals olika arrangörer och sponsorer som drar i trådarna.
Eftersom vem som helst kan arrangera ett event, finns det något för alla. Det blir en chans för vem som helst att synas, och visa upp sin förmåga att kunna locka rätt målgrupp, få dem att lära känna varandra och sprida ordet efteråt. Jag har träffat flera nya varumärken och personer som jag vill jobba med i framtiden, och det hade inte hänt på diverse centraliserade konferenser.
800 ville komma – 70 fick plats
Det är svårt att greppa omfattningen av NY Tech Week. Jag tror inte att jag själv riktigt förstod det förrän mot slutet. På fredagen var jag på en lunch för kvinnliga grundare, ett event som samlade 70 entreprenörer inför en panel av kvinnliga investerare från olika VC-fonder. De berättade vad de letar efter i ett bolag för att vilja investera. Till just det eventet hade över 800 personer ansökt om att få komma.
Jag tänker att det kan vara inspirerande för Sveriges ekosystem att höra. Vi gillar att skryta om hur det bubblar på vår techscen, men ibland gör det kanske större nytta att erkänna att vi ligger flera år efter etablerade ekosystem som San Francisco och New York.
Lösningen kanske inte ligger i att försöka kopiera Silicon Valley i Norden, och kalla det Silicon Valhalla. Vi kanske istället bör fokusera på det vi gör bra, och bygga ett ekosystem kring just det.
Nu kör vi: Stockholm Tech Week?
Jag vet inte hur många jag pratat med som skulle vilja arrangera Sveriges Slush, men som sedan insett att resurserna inte finns inom den egna organisationen.
Så här är mitt förslag. Låt oss starta Stockholm Tech Week.
Ingen äger det. Det är en decentraliserad konferens under en vecka där vem som helst kan arrangera ett event.
VC-fonderna kan bjuda in till mingel på sina kontor, vi kan prata finansiering med en panel av entreprenörer och företag som vill nå en viss målgrupp kan sponsra kaffet eller lunchen för att synas.
Vi sätter upp en Google Sheet som vem som helst kan skicka in sitt event till, eller använder #StockholmTechWeek på en plattform som Luma, som redan har stöd för denna typ av decentraliserade konferenser.
Sveriges ekosystem bubblar, och det är helt fantastiskt. Låt oss ta nästa steg och ge utländska investerare en anledning att flyga till Stockholm under samma vecka. Inte bara för att träffa alla fantastiska entreprenörer, utan också för att samla alla ängelinvesterare, fonder och bolag som har nytta av att Sverige blir något större.
Är det inte dags att vi slutar vänta på att någon annan ska dra igång Sveriges Slush? NY Tech Week började med ett Google Sheet. Vad väntar vi på?
JULIA DELIN, grundare Cheque Pay och styrelseproffs som bland annat sitter i Breakits styrelse.
Få de senaste nyheterna före alla andra – följ Breakits kostnadsfria nyhetsbrev!