Musik-appen Nuday går i konkurs – Northzone bland investerarna

Universal Music Group Nuday Games
Musik-appen Nuday går i konkurs – Northzone bland investerarna

Jacob Fant, styrelseordförande Nuday. Foto: Press

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Nuday Games, bolaget bakom frågesportsappen Rock Science, har gått i konkurs, kan Breakit avslöja. Bolaget har sedan tidigare fått in kapital från jättar som Universal Music, Northzone och Almi Invest.

Spelet Rock Science låter användarna tävla i frågesporter i ämnet rockmusik. Spelmakaren Nuday Games fick så sent som i höstas in skivbolagsjätten Universal Music som ny investerare via ett konvertibellån.

Planen då var att spelutvecklaren och skivbolagets artister skulle samarbeta.

Men så blev det inte. Enligt handlingar och uppgifter som Breakit har tagit del av har Nuday Games gått i konkurs.

När Breakit når en av grundarna, Sven Folkesson, bekräftar han uppgifterna.

”Det stämmer. I övrigt har jag inga kommentarer, då jag inte har arbetat operativt i bolaget på ett och ett halvt år", säger han.

Förutom Universal Music har bland annat Northzone, Almi Invest, samt familjen Tillanders riskkapitalbolag Backstage Invest investerat i bolaget. 

Hur mycket bolaget har tagit in i riskkapital sedan grundandet för fyra år sedan vill ingen av parterna kommentera, men så sent som för två år sedan tog bolaget in 14,5 miljoner kronor.

När Breakit når Jacob Fant, styrelseordförande i Nuday, förklarar han att bland annat vikande användarantal låg till grund för konkursen.

”Att sätta bolaget i konkurs var det mest ansvarsfulla jag kunde göra som ordförande. Det handlade helt enkelt om att vi hade bristande KPI:er, främst bristande antal användare. Men det är extremt tufft att driva spelbolag, så det är inte helt dramatiskt", säger han.

Enligt Jacob Fant har den hårda konkurrensen i App Store och Play Store även bidragit till konkursen.

”Det har blivit svårare att nå fram. Det är tufft att jobba sig igenom bägge butikerna. Även Facebook och andra sociala kanaler är väldigt mycket tuffare att använda som verktyg till marknadsföring. De drar åt tumskruvarna mot alla så det är svårt att nå organisk tillväxt. Och det är svårt att resa pengar som ska användas till ren marknadsföring.”

Fanns det planer på att ta in ytterligare kapital för att spendera sig ur krisen?
”Både ja och nej. Det finns alltid anledning att förstärka bolaget, men eftersom marknaden är tuffare nu så är det svårare", säger Jacob Fant och fortsätter:

”Det är väldigt få spel som lyckas. Men det har varit ett jättespännande projekt på alla sätt, men jag har inte så mycket mer att säga om det. Det har varit spännande och lärorik resa, men det ansvarsfulla är att agera som vi har gjort nu.”

Nuday hade under det brutna räkenskapsår som avslutades i augusti 2015 en omsättning på 198.925 kronor med en förlust på 2,7 miljoner kronor. 

Intäkterna kommer försäljning av extrafunktioner inuti appen, annonser och tredjepartssamarbeten.

Nuday grundades av Jorge Bravo och Sven Folkesson.

Läs fler artiklar
LÄS MER