Fintech-uppstickaren Waylog vill hjälpa företag som importerar varor att växa snabbare genom att erbjuda en "köp nu, betala senare"-tjänst för varuinköp. Lite förenklat handlar det om att bolagen låter Waylog betala leverantörsfakturorna direkt.
På så sätt kan Waylog-kunden få hem varorna, börja sälja dem – och betala tillbaka till Waylog först efter några månader (mot en avgift, såklart).
Grundarna bakom Waylog, Jens Malmqvist och Nils Ohlsén, drog i gång 2022 och under det första verksamhetsåret nosade bolaget på en omsättning på 1 miljon kronor.
Sedan dess har omsättningen ökat med över 3000 procent till 34 miljoner kronor och den totala utlåningen uppgår sedan starten till runt 1,5 miljarder kronor. Det trots ett ganska tufft klimat för långivare generellt, enligt Nils Ohlsén.
“Många andra aktörer har haft ganska stora och tunga förluster under de här senaste åren. Vi är ett av kanske ett par bolag som visat att det faktiskt går att vara lönsam i en sån här tuff period”, säger han.
Resultatet efter finansiella poster landade förra året på 3 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en förlust på 2,8 miljoner kronor 2023.
Har nobbat VC:s: “Hade inte varit en fördel”
Waylog har valt att hålla ganska låg profil de första åren, berättar Nils Ohlsén. Håller man på med krediter och kreditgivning är det en fara att kliva fram för snabbt, enligt honom.
“Vi vill växa på ett sunt sätt för att bygga en stark grund att stå på för att därefter ta nästa steg.”
Med under intervjun med Breakit är även Seve-Jan van der Graaf. Han är Waylogs kreditchef, var bolagets första anställda och har tidigare varit på Paypal och Qred. Under de senaste tre åren har han arbetat med att utveckla kreditmodellen och i dag säger han sig ha hittat en bra balans mellan ett kommersiellt attraktivt erbjudande för kunderna, och en bra risknivå för Waylog.
“Det är skönt att ha lite tid på sig och bygga upp det på ett bra sätt”, säger han.
Waylog har sedan tidigare fått lån och investeringar från flera e-handelsprofiler, som Grebbans vd Anton Johansson, Roiroi:s vd och grundare Victor Emilson. Men också tjänsteföretaget Ljung & Sjöbergs medgrundare Fredrik Ljung och tidigare vd Sarah Linderoth.
Grundarna har aktivt valt bort VC-kapital. Bakgrunden är ovanstående resonemang, men också att grundarna, som tidigare grundat ljudboksbolaget Ugglo tillsammans, ville försöka stå på egna ben så länge som möjligt.
“VC-pengar för oss hade inte varit en fördel. Om man trycker på vid fel tillfälle är det jättelätt att man tar för mycket risk och går på alldeles för många spår samtidigt”, säger Nils Ohlsén.
Tullutspelen från USA: “Måste ha koll”
Som tidigare nämnts har de senaste åren, med geopolitisk oro och en skakig makroekonomisk miljö, varit ganska tuff för många produktbolag, enligt Nils Ohlsén. Det har varit stökigt i leverantörskedjorna med längre ledtider som resultat.
Detta har samtidigt ökat intresset för “köp nu, betala senare”-tjänster som Waylogs och nu när kronan börjat bli starkare igen handlar deras kunder mer än tidigare, enligt honom.
Hur påverkas ni av tullutspelen från USA?
“De flesta av våra kunder säljer till fler marknader och påverkas i begränsad utsträckning. Vi märker att fler kunder ser över leverantörskedjorna. Men absolut, det kan bli stökigt och man måste ha koll”, säger Seve-Jan van der Graaf.
Waylog har i dag kunder i Norden och Storbritannien. Under hösten ser bolaget över möjligheterna att expandera till en ny marknad, men vilken det är vill Nils Ohlsén inte gå in på.
“Vår är en ganska konkurrensutsatt business, så vi är lite avvaktande till att berätta för mycket om vad det är för marknad.”
Planerar ni att ta in kapital i samband med det?
“Kanske inte i samband med det, men den möjligheten finns ju alltid. Nu kan det kanske vara aktuellt ändå eftersom vi har en bra grund att stå på”, säger Nils Ohlsén.
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.