Det här med överföringar kan vara knepigt, särskilt om det handlar om pengar som skickas till utlandet. Det tyckte i alla fall Yosef Mohamed, Ali Mohamed och Khalid Qassim, som 2014 fick nog av krånglet. Trion, som då bodde i Vivalla, en förort till Örebro, bestämde sig för att göra något åt det.
Tillsammans grundade de Transfer Galaxy som har tagit fram en app för remitteringar. Det vill säga en lösning för att invandrare enkelt ska kunna skicka pengar till anhöriga i hemlandet. Men grundarna verkar inte nöja sig där. Förra året rapporterade Breakit att fintech-bolaget också vill att kunderna ska kunna använda plattformen för allt till försäkringar och lån.
Nu lägger företaget korten på bordet för det gångna året.
Nettoomsättningen landade på 142 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 6,6 miljoner kronor, enligt bokslutet. Det kan jämföras med året innan, då nettoomsättningen uppgick till 185 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 6,5 miljoner kronor.
När Breakit når Yosef Mohamed, som varit bolagets vd sedan starten, berättar han att tappet i omsättningen främst grundar sig i att bolaget förlorade “en central affärspartner.”
“Det är något vi har justerat för och som vi inte ser som ett långsiktigt hinder”, skriver vd:n.
Rörelseresultatet förbättrades. Hur har ni jobbat för att lyckas med det?
“Vi har fortsatt att prioritera kostnadskontroll och operativ effektivitet. Trots att vårt team är litet, präglas det av stort engagemang, och vi har utvecklat en skalbar plattform med låga driftkostnader.”
“När vi nu summerar 2024 står bolaget starkare än någonsin, med en förbättrad och säkrare betallösning samt en bredare och mer diversifierad intäktsstruktur.”
Nobbade bud från storaktör
Han berättar även bolaget tog “strategiska beslut och viktiga framsteg” under 2024, trots att det var vad han beskriver som "ett mellanår."
“Vi utvärderade ett uppköpserbjudande från en större aktör inom branschen, vilket bidrog till att större satsningar sköts på framtiden. Efter noggrant övervägande valde vi att tacka nej och istället satsa på fortsatt självständig tillväxt”, skriver vd:n.
Han berättar samtidigt att bolaget såg vissa strategiska fördelar med vad han kallar för en “strukturaffär.” Dels på grund av att företagets två huvudinvesterare, riskkapitalbolagen Backing Minds och Alfvén & Didrikson, varit med länge och "närmar sig slutet på sina investeringshorisonter.”
“Det är naturligt att de därför aktivt utvärderar exitmöjligheter”, skriver Yosef Mohamed.
“För det andra skulle ett samgående med en global aktör potentiellt ha gett oss snabbare tillgång till marknader i Nord- och Sydamerika, vilket ligger i linje med våra långsiktiga tillväxtambitioner. Vi har en stark position i Europa och ser stor potential i att skala vår modell till fler regioner.”
Men trots det tackade man ändå nej till de bud som låg på bordet.
“Anledningen var att de inte motsvarade vår syn på bolagets värde och framtida potential", skriver Yosef Mohamed som idag är företagets tredje största ägare.
Strategin framåt
I år är bolagets främsta prioritet att växa, både geografiskt och i antal användare.
“Vi fortsätter att bygga på vår styrka: vår förmåga att förstå och nå målgruppen som skickar pengar till sina nära och kära”, skriver han och menar att året har börjat starkt.
“Vi lanserade nyligen i Kanada och planerar nu expansion till USA och 35 nya mottagarländer i Latinamerika, Afrika och Asien. Det är ett stort steg för oss och första gången vi går in i Nordamerika som avsändarmarknad.”
Vilka är de största utmaningarna just nu?
“En av våra största utmaningar är att skala upp vår verksamhet i Nordamerika samtidigt som vi bibehåller den höga kvaliteten i kundupplevelsen. Detta kräver både teknisk kapacitet för tillväxt och djup förståelse för våra kunder.”
LÄS MER: Verdanes krisande kassabolag Trivec köps upp av Caspeco: “Två jämnstarka bolag”
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.