Efter köpet av Dreamhack – nu öppnar MTG upp för nya förvärv

MTG MTGx
Efter köpet av Dreamhack – nu öppnar MTG upp för nya förvärv

Jørgen Madsen Lindemann. FOTO: KENNY BENGTSSON/SVD/TT.

Jonas de Lange

Reporter

Nytt kapital öppnar för fler förvärv inom MTG:s digitala verksamhet MTGx.

Tidigare under tisdagen rapporterade Breakit om mediekoncernen MTG:s senaste kvartalsrapport. Av den framgår det att bolaget ökar både omsättning och rörelseresultat men att vinsten minskar något. I rapporten lyfter bolagets vd Jørgen Madsen Lindemann framför allt övergången från klassisk linjär-tv till nätet.

“Videokonsumtion fortsätter att växa och flyttas mer till nätet, mobilen och on demand. Gruppens totala digitala försäljning ökade med 2,5 gånger”, skriver Jørgen Madsen Lindemann i kvartalsrapporten.

När Breakit når honom på telefon hävdar han att det är en utveckling som är stark jämfört med resten av marknaden.

“Det är svårt att jämföra den siffran med våra konkurrenter men jag tror inte att det är många som kan visa på en ökning med 2,5 gånger”, säger han och fortsätter:

“Vårt fokus är att vi kan se en stark utveckling inom OTT (videoinnehåll distribuerat över internet) och VOD (video on demand) samtidigt som vi ser att konsumtionen av videoinnehåll generellt ökar kraftigt.”

Redan i september ifjol började MTG med försäljningen av sitt innehav i ryska CTC media. I maj fick den svenska mediekoncernen äntligen pengarna för försäljningen och sitter nu med en extra miljard i sin kassa.

Bolaget har samtidigt gjort flera tunga förvärv genom sitt dotterbolag MTGx, särskilt inom e-sport. MTG äger bland annat spelfestivalen Dreamhack och e-sportligan ESL sedan i höstas. Vi har även tidigare kunnat rapportera om att bolaget är i uppköpsförhandlingar med svenska Clutch entertainment.

Jørgen Madsen Lindemann gör det tydligt att bolaget kommer fortsätta på samma spår.

“Att ta marknadsandelar i nya länder handlar inte om lönsamhet. Vi kommer fortsätta att investera i de här bolagen och säkerställa att det här kommer fortsätta att vara intressant på lång sikt. Vi tittar även på vilka andra bolag som kan hjälpa oss att växa snabbare. Det är en massa företag som kommer till oss med förvärvsförslag”, säger han.

Betyder det att ni kommer öka förvärvstakten framåt?

“Det beror såklart helt på hur många avtal vi lyckas få på plats men jag kan säga att vi tittar på en rad intressanta affärsmöjligheter. Vi ser att möjligheterna för förvärv har ökat efter att vi genomförde de stora affärerna med Dreamhack och ESL förra året”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER