Tradera blir del av Paypal - hotar samarbetet med Klarna

Klarna Paypal Auktioner
Tradera blir del av Paypal - hotar samarbetet med Klarna

FOTO: TT/AP/Paul Sakuma/Pressbild från Klarna

Sara Lindmark

Reporter

I maj fullbordas styckningen av Ebay som innebär att auktionssajten skiljs från betalbolaget Paypal. Vi kan nu berätta att svenska Tradera efter skilsmässan hamnar hos Paypal - ett drag som direkt strider mot syftet med uppdelningen.

Läs det senaste: "Paypal fasar ut Klarna"

Den amerikanska auktionsjätten Ebay köpte 2002 betaltjänsten Paypal. Fyra år senare köpte Ebay även sin svenska motsvarighet Tradera.

I höstas meddelades det att bolagsgruppen ska styckas genom att Ebay och Paypal delas upp i två separata börsnoterade företag.Tanken är att bolagen på så sätt ska kunna koncentrera sig på sina specialområden - auktioner respektive betalningar.

Nu väljer Paypal överraskande nog att ändå ta med sig Tradera i skilsmässan.

“Det stämmer. Paypal vill ha en marknadsplats som man kan jobba nära med för att testa Paypal-produkter”, säger Traderas vd Stefan Öberg.

I maj förra året inledde det svenska betalbolaget Klarna ett samarbete med Tradera. Då blev det för första gången möjligt för privatpersoner att betala varandra med kort, faktura och internetbank på Tradera - precis som när man köper något av ett företag.

I ett pressmeddelande från Tradera kunde gick det att läsa följande: “Klarna ger sig in i ett nytt segment och ska nu revolutionera handeln mellan privata säljare och köpare”.

Att Klarna och Paypal är konkurrenter är ingen hemlighet. Bolagen erbjuder snarlika tjänster och det svenska bolaget är i färd med att bryta sig in på Paypals hemmamarknad USA - samtidigt som Paypal expanderar i Norden.

Frågan man kan ställa sig nu är hur det kommer att gå med Klarnas och Traderas (snart Paypal) samarbete i fortsättningen.

"Det känns smickrande att Paypal väljer att i all hast ta över Tradera när man precis har kommunicerat splitten och hur man delar upp fokusområden med Ebay, efter att ha sett vilken fantastisk utveckling Klarna och Tradera har haft tillsammans”, säger Erik Engellau-Nilsson, kommunikations- och marknadschef på Klarna.

Ingenting är förändrat i nuläget så till vida att det fortfarande går att välja mellan båda Klarna och Paypal som betalalternativ på Traderas sajt. Det enda som vittnar om den ändrade ägarstrukturen är att Ebay-loggan är borttagen från auktionssajten.

“Tills vidare så kommer de (Klarna) att finnas kvar både för företags- och privatsäljare. Vi diskuterar med Klarna hur vi går vidare med det”, säger Stefan Öberg.  

Erik Engellau-Nilsson på Klarna är positiv till fortsätta sälja betaltjänster till Tradera, trots att sajten blir en del av ärkerivalen.

“Vi är stolta och glada över vårt samarbete med Tradera. När det sker ägarförändringar blir det naturligt att sätta sig ner och se hur man ska samarbeta. Vi hoppas kunna fortsätta samarbeta både med Tradera och Paypal i fortsättningen”, säger han.

Han uppger också att Tradera rent volymmässigt inte är någon av Klarnas viktigaste kunder.

“Vi växer så pass mycket i andra områden så det är ingen avgörande kund. Däremot så har det varit en viktig kund i att utveckla vår globala marknadsplatslösning. Vi har tillsammans varit först i världen med att ge privatpersoner samma verktyg som e-handelsproffsen har”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Läs fler artiklar
LÄS MER