Den tidigare Allra-medgrundaren och vd:n Alexander Ernstberger släpptes nyligen villkorligt, efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt sex år långa fängelsestraff.
Sommaren 2021 dömdes han, David Pettersson Rothman, Johan Bergsgård och Olle Markusson – alla toppchefer på den nu konkursade pensionsförvaltaren – till fängelse i mellan fyra och sex år.
Kort sammanfattat dömdes Allra-topparna för att medvetet ha vilselett pensionssparare och använt avancerade upplägg för att föra över pengar från fonder till sig själva.
Samtliga friades i tingsrätten 2020, men dömdes i Svea hovrätt året därpå. Samma år hävdade de dömda att det begåtts grova rättegångsfel i rättegången försökte ta frågan till Högsta domstolen, med HD valde meddelade inte något prövningstillstånd.
Alexander Ernstberger, som bland annat dömdes för trolöshet mot huvudman och grovt mutbrott, är även åtalad för grov oredlighet mot borgenärer. Den rättegången går av stapeln i september i år.
I en lång intervju med EFN Finansmagasinet fortsätter Ernstberger hävda att han är oskyldig och säger att han ska fortsätta arbeta för att få till en resning.
“Rådande tidsanda spelar roll för domstolar. Det politiska landskapet måste ändras nu för att jag ska få en rättvis prövning”, säger han.
Åren på anstalterna Kumla, Storboda, Högsbo och Åby beskriver han som en tid av “otrolig maktlöshet” och att man i fängelset “avpersonifieras snabbt som person”. Det var lättare att umgås på anstalterna med högre säkerhetsklass och de “tungt kriminella”, uppger Alexander Ernstberger och understryker att han inte står bakom brotten som dessa personer begått.
“Många av dem jag lärde känna på Kumla är betydligt smartare än de entreprenörer som jag känner i Stockholm som byggt upp miljardbolag. Och kanske är det just det som är utmaningen för våra styrande politiker”, säger han till EFN.
Alexander Ernstberger, som är belagd med 10 års näringsförbud, avslöjar också att han “skissar på ett AI-verktyg” som han kallar för “Watch dog”. Tanken är att det ska bli ett icke vinstdrivande projekt för att granska myndighetbeslut och “motarbeta aktivism” bland statliga tjänstemän.
“Jag har fått känslan av att varje gång jag tar bladet från munnen och kritiserar myndigheternas hantering så försöker staten trycka till mig på något sätt. Inget förvånar mig längre”, säger han.