Sök ikon

Riksdagen kör över lånesajter – tvingas söka banktillstånd

Artikel bild
Niklas Wykman, finansmarknadsminister.

På onsdagen röstade riksdagen ja till det lagförslag som i praktiken tvingar sajter som Lendo och Sambla att bli banker.

Det innebär en dramatisk förändring av marknaden för konsumentkrediter i Sverige.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Det kom som en kalldusch för branschen för ett år sedan.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman meddelade att regeringen vill skrota lagen om viss hantering av konsumentkrediter.

Syftet är att skydda konsumenter från överskuldsättning, bland annat genom att många snabblåneföretag blir av med sina tillstånd.

En konsekvens blir också att rena låneförmedlare – som inte har egna krediter utan bara förmedlar andras – blir av med sina nuvarande tillstånd.

Efter ett års debatt står det nu klart att förslaget blir verklighet.

Vid 16-tiden på onsdagen röstade riksdagen ja till regeringens proposition. Förändringarna träder i kraft redan den 1 juli 2025. 

Därmed förändras verksamheten i grunden för aktörer som Schibsted-ägda Lendo och Nordic Capital-ägda Sambla, som ägnar sig åt låneförmedling i stor skala i Sverige.

Lånesajterna har hela tiden varit mycket kritiska.

“Om vi tvingas att bli bank, ge ut egna krediter, och samtidigt vara en jämförelsetjänst så tappar vi vårt oberoende. Den här förändringen skulle innebära att konsumenten förlorar möjligheten att göra bra jämförelser. Det är som om alla jämförelsesajter för flygresor skulle tvingas driva flygbolag”, sa Lendos vd Mikaela Grännby till Breakit i december.

Samblas vd Hans Skruvfors har också varit kritisk, men har samtidigt sagt att verksamheten med lånejämförelser kan fortsätta även inom ramen för ett banktillstånd.

“Om förslaget går igenom i sin helhet måste vi börja processen för att bli bank. Det hade varit tjänstefel att inte börja fundera på det”, sa han till Breakit tidigare i år.

Läs mer