Second hand blir bara hetare och hetare. Plick, Sellpy och Vinted är några av utmanarna som vill få fler att shoppa pre-loved. Därtill finns ett gäng mindre aktörer, som Mai och Inimini, för att nämna några.
En uppstickare som inte riktar in sig på konsumenter – utan på försäljare inom modebranschen – är Bencha. Bolaget, med vd:n Amanda Thorén i spetsen, identifierar, analyserar och prissätter second hand-produkter genom den egenutvecklade AI-plattformen.
“Våra kärnfunktioner inkluderar en automatiserad prissättningsmotor, realtidsidentifiering av produkter och en recommerce-hub som hjälper kunder att styra var, hur och till vilket pris de ska sälja sina varor”, säger hon till Breakit, och menar att verktyget bland annat hjälper till att spara tid och öka intäkterna.
Men vägen hit har inte varit spikrak.
Vi backar bandet.
Satsningen tvingades i konkurs
När Breakit pratade med Amanda Thorén i maj 2022 berättade hon att bolaget – som då utvecklade en hållbarhetsplattform – höll på med en ny kapitalrunda och satsade på att plocka in 20 miljoner kronor. Pengarna skulle bland annat komma från Fredrik Daun, som också skulle bli aktiv styrelseordförande.
Några månader senare, i september samma år, ansökte bolaget om konkurs. Företaget, som utvecklat en hållbarhetsplattform, hade inte lyckats säkra kapitalet.
Nu, i maj 2025, har det gått nästan två och ett halvt år sedan konkursboet, inklusive varumärket, köptes upp av Amanda Thorén och hennes medgrundare Jesper Törnros.
“Det var en kombination av flera faktorer”, säger hon om konkursen.
“Vi växte snabbt, lanserade plattformen och hade en bra, stark efterfrågan. Men kapitalstrukturen höll inte till för den tillväxttakten som vi hade. Samtidigt slog kriget till i Ukraina, marknadsläget ändrades väldigt drastiskt och investeringsklimatet likaså.”
Hon beskriver att hon upplevde det som att investerares fokus, från en dag till en annan, skiftade från tillväxt till att istället vilja se lönsamhet.
Duons vändning
När konkursen var ett faktum bestämde sig Amanda Thorén och Jesper Törnros för att köpa upp konkursboet och försöka igen. Men inte på samma sätt som innan.
“Vi har gjort en ganska kraftig pivot. Vi har ju gått från att vara konsumentfokuserad till att ha en renodlad B2B-modell. Affärsmodell är idag väldigt mycket mer kapitaleffektiv och skalbar”, säger Amanda Thorén.
Under 2024 landade bolagets nettoomsättning på 141 000 kronor, ett tapp från nästan 200 000 kronor året innan.
“2023 var ett år då vi utvecklade bolaget och byggde upp tekniken. Stora delar av intäkterna det året kom från att vi hyrde ut en av våra anställda som konsult. Förra året var vårt första riktiga intäktsår i och med att vi lanserade i våren 2024.”
Rörelseresultatet under fjolåret uppgick till minus 321 000 kronor, vilket kan jämföras med nästan minus en miljon kronor året innan.
“Vi har bootstrappat så mycket vi kan och jobbar kontinuerligt med att se över utgifterna och hålla kostnaderna nere.”
När blir ni lönsamma?
“Efter sommaren. Vi har löpande intäkter från ett flertal kunder, så där ligger vi bra till”, säger Amanda Thorén.
På jakt efter nytt kapital
Det nya bolaget, Bencha International AB, har så här långt finansierats av grundarteamet samt av affärsängeln Ulf Barkman, som även var med och stöttade det första bolaget, alltså det som gick i konkurs 2022.
Hur mycket kapital som har skjutits till vill vd:n inte berätta, men hon säger att det nya bolaget har haft “bra och kontinuerligt stöd sedan starten.” Enligt årsredovisningen för 2024 gjordes ett aktieägartillskott om närmare en miljon kronor.
Nu väntar en större kapitalanskaffning, berättar Amanda Thorén.
“Vi har varit fokuserade på att bygga en bra grund sedan starten och har idag tre produkter ute på marknaden och betalande kunder. Vi får också mer och mer förfrågningar och befinner oss i ett läge där vi skulle kunna takta på med de intäkter vi har, utan att vara i behov av stora investeringar.”
“Däremot känner vi att vi vill ta nästa kliv och bygga ett större, framgångsrikt bolag. Och då behövs tillväxtkapital. Så nu planerar vi att ta in en större runda under hösten, som det ser ut nu. Det blir ett naturligt steg för oss.
Vad är det viktigaste du lärt dig från konkursen som du tar med dig nu?
“Jag är mer lugn i mig själv nu. Jag har lärt mig enormt mycket och har en annan tilltro till min egen kapacitet den här gången. När det blåser har många väldigt mycket åsikter och det är lätt att tappa bort sin egen kompass.”
“Nu känner jag mig mer mogen som entreprenör och företagsledare och vågar lyssna på mig själv på ett helt annat sätt”, säger Amanda Thorén.
Vad är den största utmaningen för bolaget just nu?
Som alltid när man gör något som är i sin linda behöver marknaden bli mer mogen. Aktörer inom modebranschen behöver utbildas och det kan ju ta tid. Så det är absolut en utmaning.”
Läs mer: Miljonpåfyll för Inimini – vill hjälpa föräldrar att handla hållbart
Läs mer: Efter succéåret – nu vänder Worn Vintage till förlust