Techprofilen Hanna Moisander, vd och grundare av Deb, har nu ännu en fjäder att sätta i hatten.
Varje år delar Ledarna, en av Sveriges största organisationer för chefer, ut utmärkelsen “Framtidens kvinnliga ledare”. Syftet? Att förändra bilden av ledarskap som en manlig arena. I år är det Hanna Moisander som koras, vilket tillkännagavs under torsdagskvällen.
Den klassiska sportfrågan – hur känns det?
“Jag blev helt mållös när jag fick veta. För mig är det här något alldeles extra, i och med att jag vet vilket gediget juryarbete det är bakom utmärkelsen, ett pris som verkligen grundar sig i noggrant övervägande”, säger hon till Breakit, några dagar innan vinnaren offentliggjordes.
“Priset är ju lite ackumulerat av alla som har fått det tidigare, vilket gör att det är otroligt kul och ärofyllt att få ta emot det.”
I arbetet med att kora en vinnare gör organisationen en lista med 75 kvinnliga chefer, varav en får utmärkelsen. Den gemensamma nämnaren är att personerna gör skillnad och visar värdet av ett bra ledarskap, enligt Ledarna.
Berätta mer – hur går processen till?
“De utgår från ett gäng kriterier som ska uppfyllas. Dels handlar det om prestation på pappret och i siffror, men även ledarskapsförmåga. Jag vet också att de har tagit referenser”, säger Hanna Moisander, som berättar att hon kom på tionde plats på listan förra året.
Är det viktigt att sådana här utmärkelser finns? Behövs de, enligt dig?
“Alla typer av möjligheter att lyfta förebilder är otroligt viktiga. Det blir erkännanden som gör att man tar större ansvar för att vara en förebild – prata om det man jobbar med, dela med sig av sina erfarenheter och bjuda mer på sig själv.”
“Sen när det kommer till vilka priser som behövs i detalj så tror jag inte att det spelar särskilt stor roll. Men det är såklart viktigt att man gör ett mångsidigt och gediget jobb, som man gör med den här utmärkelsen.”
Förutom att driva Deb, eller Diverse Executive Boards, som utbildar individer, bolag och organisationer i effektskapande styrelsearbete, sitter hon själv även i flera styrelser. Bland annat fattade hon ordförandeklubban i Stefan Palms klädbolag Lager 157 under hösten, vilket Breakit har rapporterat om tidigare.
“Jag lägger väldigt mycket tid på Lager 157, som är det största uppdraget jag har just nu. Jag jobbar med Stefan på daglig basis. Vi hörs hela tiden och har en väldigt tight dialog.”
Hur trivs du med uppdraget?
“Jättebra. Det är ett otroligt givande uppdrag. Jag och Stefan har väldigt lika värderingar men har ofta olika perspektiv i mångt och mycket, så jag känner att vi stärker varandra. Jag lär mig något nytt varje dag vi arbetar tillsammans.”
När du klev in i styrelsen meddelades det samtidigt att bolaget siktar på utlandsexpansion. Hur går det med det?
“Det går bra. Vi har en aggressiv plan framåt, med flera fina butiker signerade i år och en tydlig utgångsplan framåt. Samtidigt jobbar vi responsivt och med ett tydligt direktiv om bibehållen lönsamhet i vår tillväxtresa”, säger Hanna Moisander.
Läs mer: För få kvinnor i svenska styrelser – här är enkla lösningen
Läs mer: 399 kvinnor till din styrelse – namnen, uppdragen och branscherna