“Många företag erbjuder väldigt mycket som är nice to have, som kaffe, fika och frukt. Men ändå är det fortfarande få som erbjuder något så grundläggande som mensskydd.”
Hanna Lauste har en bestämd ton. Tillsammans med Linn Rosenqvist har hon grundat femtech-bolaget Herbox, som har utvecklat mensskyddsautomater. Affärsidén är en B2B-lösning där företag, kommuner och andra aktörer sätter upp automaterna vid toaletter och erbjuder anställda gratis mensskydd. Genom en prenumerationsmodell bistår Herbox med såväl automaterna som skydden.
Bolaget tog avstamp i vad duon beskriver som ett självupplevt problem.
“Hälften av jordens befolkning har mens och ändå saknas det mensskydd på nästan alla toaletter, vilket är ganska sjukt. Det grundar sig i att det har varit ett tabubelagt ämne, som också bidrar till ett större jämställdhetsproblem”, säger Hanna Lauste, som sedan starten titulerats företagets vd.
Linn Rosenqvist tar vid.
“Så vi kände att här finns det ett verkligt problem att lösa. Ingen ska känna sig hindrad eller begränsad i sin vardag på grund av något så naturligt som mens”, säger Linn Rosenqvist.
Så går det
Nu är bolaget på väg att stänga böckerna för fjolåret.
Under 2024, fyra år efter starten, dubblerades omsättningen från 2023 och ökade till närmare 20 miljoner kronor. Samtidigt uppgick rörelseresultatet till 2 miljoner kronor, även det ett lyft från året innan då det landade på nästan minus 1 miljon kronor.
“Vi har fortsatt att jobba hårt. Vi har anställt mer, jobbat ännu mer strategiskt och aggressivt ut mot storbolag, skolor och kommuner. Vi märker också att det lossnar mer och mer på marknaden”, säger Hanna Lauste.
Bland kunderna finns en lång rad tunga spelare, däribland lyxvaruhuset NK, klädbolaget Lindex och reseföretaget Ving.
En annan viktig faktor som bidragit till den förbättrade omsättningen är det pågående arbetet med nya marknader.
“Det här är självklart inte bara ett problem som finns i Sverige. Hittills har vi kunder i 15 länder och vi kommer att fortsätta att expandera internationellt”, säger Hanna Lauste.
“Vi förväntar oss en otroligt stark tillväxt även i år”, säger vd:n och berättar att bolaget idag har 12 anställda.
Åter till Linn Rosenqvist.
Hon konstaterar att de, under de senaste åren, sett att ett skifte blivit allt tydligare. Förutom Herbox har flera andra aktörer vunnit mer mark, som banat väg för förändring.
“När vi startade för lite mer än fyra år sedan så fanns det bara ett fåtal som erbjöd sådana här tjänster. I början möttes vi av en annan mentalitet än vi gör nu – då var det många potentiella kunder som tyckte att det här var alldeles för feministiskt. Arbetsgivare tyckte att kvinnors privata hygien inte var något att ta ansvar för”, säger Linn Rosenqvist.
De slåss om marknaden
Bland de andra aktörerna som riktar in sig på den här typen av femtech finns Period Pack, som startades 2019, och Redlocker, som tryckte på startknappen 2020. När Herbox startades 2021 fanns det alltså redan två uppstickare på marknaden med en snarlik affärsidé.
Men Herbox-duon räds inte konkurrensen utan menar att aktörerna inom nischen är få.
“Vi har varit draghjälp för varandra och vi har tillsammans fått fler bolag att få upp ögonen för den här typen av lösningar”, säger Linn Rosenqvist.
“Men vi anser att vi sticker ut, främst i vårt hållbarhetsarbete. Vi har en leverantörskedja i vilken vi producerar våra egna produkter här i Göteborg och vi tycker att vi är den aktören som fokuserar mest på ekologiska mensskydd.”
Hanna Lauste tar ton.
“Utåt sett kanske vi och andra aktörer ser snarlika ut, men vi har egna uspar i paketering och kunderbjudanden.”
Sedan starten 2021 har bolaget backats med 3 miljoner kronor i riskkapital, samt har med sig aktörer som Pari Plast, som tillverkar företagets automater och designbolaget GotDesign som delägare.
Kommer ni att ta in mer kapital?
“Nej, inte som det ser ut i dagsläget. Vi har bootstrappat så mycket vi bara har kunnat. Med tanke på att vi har en så pass stabil och lönsam affärsmodell så har det räckt väldigt långt. Vi har kunnat ta oss ända hit med väldigt lite externt kapital”, säger Hanna Lauste.
Vilka är er främsta utmaning just nu?
“Det finns såklart en hel del utmaningar, men det som är svårast framåt är att få fler regeringar och nyckelpersoner att förstå problematiken internationellt. I Sverige har vi kommit en bra bit på vägen, men det är svårare utomlands”, säger Linn Rosenqvist.
“Så vi måste fortsätta jobba hårt med påverkansarbete för att det ska lossna mer även i andra länder.”
Läs mer: Bolagen som vill förbättra kvinnohälsa (siffrorna, grundarna, ägarna)