Fransk terrorapp kritiseras för sent larm efter dådet i Nice

Breakit - Fransk terrorapp kritiseras för sent larm efter dådet i Nice

Foto: TT och Skärmdump från SAIP.

Jonas de Lange

Reporter

Efter attacken i Nice tog det tre timmar innan franska inrikesdepartementets terrorapp skickade ut något larm. Nu får appen kritik.

Torsdag kväll, under nationaldagsfirandet i Frankrike, mejade en lastbil ned människor längs strandpromenaden i Nice. Bland annat Dagens Nyheter har rapporterat att dödssiffran från attentatet nu har stigit till 84 personer. Dådet utreds som en möjlig terrorattack.

Sociala medier svämmar nu över med meddelanden om sympati för offren. På Twitter trendar hashtaggar som #PrayforNice och #JeSuisNice.

Sociala medier får en allt viktigare funktion vid den här typen av händelser. Det visade sig vid attackerna mot Paris föra året när Facebook aktiverade sin funktion Säkerhetskoll, som låter folk som befinner sig på den drabbade platsen berättade för sina anhöriga att de är i säkerhet.

Det franska inrikesdepartementet har också tagit fram en egen app, med syftet att ge information till medborgarna vid terrorattentat.

Den får dock kritik efter gårdagskvällens attentat i Nice. 

Under hashtaggen #SAIP skickas nu kritiska meddelanden riktade mot appen. " Larmmeddelandet från SAIP kom in klockan 01:35. Tack för inget, regeringen", skriver en användare.

"Det var inte för tidigit... tre timmar för sent", skriver en annan.

Appen SAIP lanserades i samband med fotbolls-EM i Frankrike som följd av det skärpta säkerhetsläget. Tanken var att appen skulle skicka ut varningsmeddelanden till sina användare när en attack eller katastrof inträffade i närheten eller om det fanns misstankar om en attack.

Efter dådet i Nice tog det alltså hela tre timmar innan appens användare fick något larm.

Läs fler artiklar
LÄS MER