Codarica lägger ner - säljer appen till barnspelbolaget Filimundus

CodaricaFilimundus

Lovisa Levin, Sanna Nilsson och Marcus Lindström. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Barnappbolaget Codarica säljer nu sitt spel Coda game till konkurrenten Filimundus. I samband med affären lägger grundarna nu ned bolaget.

Startupen Codarica ligger bakom appen Coda game som låter barn utveckla egna mobilspel.

Bolaget drivs av grundarna Sanna Nilsson, Lovisa Levin och Marcus Lindström. Företag startades i början på 2014 efter att Sanna Nilsson och Lovisa Levin läste tillsammans på yrkeshögskolan Hyper Island.

"Vi stötte på HTML och CSS redan när vi gjorde Playahead- och Lunarstormprofiler. När vi började på Hyper Island och fick lära oss lite Javascript och Python märkte vi hur gärna vi hade kommit i kontakt med det tidigare i livet", säger Lovisa Levin, marknadschef på Codarica.

De två drog igång bolaget tillsammans med Marcus Lindström och Rosalyn Knapp. Den senare valde sedermera att hoppa av bolaget.

“Från början var det väldigt bootstrappat. Våra första visitkort var ihoplimmade papper som vi hade skrivit ut själva. De var inte jättesnygga”, säger Sanna Nilsson, vd på Codarica.

Sedan fick bolaget en investering från ingen mindre än filmjätten Disney, och dessutom en plats i bolagets accelerator, Disney techstars. Den första appen, som döptes till Code quest, släpptes 2014 och har laddats ned närmare en halv miljon gånger.

“En viktig insikt som vi fick då var att appen hade en väldigt tydlig början och ett tydligt slut. Med nästa spel ville vi göra något som var öppnare och gav större kreativ frihet till användarna”, säger Lovisa Levin.

Det nästa spelet blev Coda Game och släpptes i december 2015 och har idag 150.000 nedladdningar. Nu väljer dock grundarteamet att sälja sitt bolag – eller snarare allt av värde i bolaget.

“Det här är vår exit men vi löste det på ett kreativt sätt. Det är en lite annorlunda modell än att vi bara säljer våra aktier”, förklarar Sanna Nilsson.

I korthet går affären ut på att Filimundus, som står bakom barnspel som Pettsons Uppfinningar och Pippi Långstrumps pussel, köper spelet Coda Game och hämtar över Codaricas kreativa chef, medgrundaren Marcus Lindström.

Affären gör att Codarica i praktiken inte har någon verksamhet kvar. Bolaget kommer således att läggas ner.

Sanna Nilsson vill inte ge någon indikation på vad spelet värderas till i affären.

“Vi har bestämt oss för att inte gå ut med hur affären är utformad i detalj. Det jag kan säga är att vår deal baseras på en earn out över några år. Den är relaterad till hur det går för spelet så det är svårt att säga”, säger hon.

Vad kommer hända med era appar nu?

“Marcus (Lindström) kommer följa med till Filimundus och förvalta spelet inifrån. I september kommer spelet att officielt gå in under deras paraply. De har stora planer för att skapa en ny utbildningsarm i sin produktportfölj. Det känns verkligen som att appen har hamnat i goda händer”, säger Sanna Nilsson.

Många techentreprenörer drömmer om att skapa nästa Spotify eller Mojang. Hur känns det att er resa med Codarica slutar nu?

“Helt ärligt så hade vi egentligen aldrig som mål att tjäna stora pengar. Det sociala entreprenörskapet har varit viktigast för oss. Sedan har det såklart alltid legat i bakhuvudet att en av våra produkter kan bli ett nytt Minecraft”, säger Sanna Nilsson.

“Det känns också otroligt kul att vi har fått göra så mycket. Bara det att vi har haft Disney som ägare i vårt första bolag känns lite sjukt. Det är inte säkert att vi kommer lämna startupvärlden helt”, säger Lovisa Levin.

Vad som nu väntar runt hörnet för Sanna Nilsson och Lovisa Levin återstår dock att se. 

“Vi har fokuserat mycket på den här dealen den senaste tiden. Vi har inget konkret som vi vill ge oss på nu. Nu funderar vi på vad vi vill göra här näst och var det finns intresse", säger Sanna Nilsson.

Filimundus omsatte i fjol 6,4 miljoner kronor med ett resultat på 446 000 kronor.

Läs mer