Optimizer invest satsar på Klarna-klonen Sequra

Optimizer Invest Sequra
Optimizer invest satsar på Klarna-klonen Sequra

Carla Maree Vella, vd på Optimizer invest och David Bäckström med delar av teamet bakom Sequra. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Svenskgrundade Sequra vill lyfta e-handeln i Spanien med sin betaltjänst. Nu får bolaget in nytt kapital för att växla upp expansionstakten.

Fintechbolaget Sequra vill ge spanjorer samma möjlighet som svenskar att köpa grejer på nätet på faktura. Varje gång en konsument väljer Sequra som betalmetod tar bolaget en avgift av e-handlaren.

“Det är en snarlik modell som Klarna med fakturatjänst, delbetalningslösning och en snabb köpupplevelse”, berättar David Bäckström, medgrundare och vd på Sequra.

Han startade bolaget tillsammans med David Vrensk, Conrad Gerlach och Ivan Parraga 2013. Att rekrytera handlare till tjänsten har varit en uppförsbacke de första åren.

“Skillnaden mot Sverige är att det aldrig har funnits något sätt att handla utan att direkt betala för produkten i södra Europa. I Sverige var det vanligt redan innan Klarna att köpa saker på faktura. Det är också lägre förtroende mellan aktörer här”, säger David Bäckström.

Nu börjar bromsarna släppa och tillväxttakten ökar. David Bäckström berättar att Sequra nu har 250 uppkopplade handlare och att det tillkommer ungefär fem nya varje vecka.

“När vi började gå ut och förklara produkten var det vissa som tyckte att lät som science fiction. 'Kan man verkligen göra så här?' var reaktionen. Nu har marknaden mognats lite och vi går in i en tillväxtfas där vi ökar med ungefär 60 procent i kvartalet”, säger David Bäckström.

Den kraftiga tillväxten gör dock även att bolaget får ett större kapitalbehov. Eftersom tjänsten bygger på att vara en mellanhand mellan konsumenter och e-handlare måste bolaget ha en ekonomisk buffert - för att kunna ligga ute med pengar.

Nu får Sequra in pengar från riskkapitalbolaget Optimizer invest.

“Det behövs inte så mycket pengar för att växa snabbare egentligen. Det är mest för att finansiera utlånet till delbetalningen”, säger David Bäckström.

Optimizer har sedan tidigare investerat i bolaget. Hur mycket pengar som investeras nu vill inte parterna avslöja, men David Bäckström säger att bolaget har tagit in ungefär 3 miljoner euro, motsvarande 28 miljoner kronor, sedan starten 2013.

“Sequra är en banbrytande tjänst för ett land som Spanien. Det kan möjliggöra för många småföretagare att ta sig ut på nätet i en ekonomi som fortfarande baseras på kontanter i väldigt stor grad”, säger Carla Maree Vella, vd på Optimizer invest.

Optimizer är ett maltesiskt riskkapitalbolag som grundats av de svenska bettingveteranerna Henrik Persson Ekdahl, Andre Lavold och Mikael Riese Harstad. Bolaget är helt finansierat av grundarna och pengarna kommer huvudsakligen från deras bit av kakan när bettingbolaget Betsafe köptes upp av Betsson 2011.

David Bäckström vill inte avslöja hur mycket Sequra omsätter men säger att bolaget i dagsläget hanterar betalningar på närmare 20 miljoner kronor i månaden. Det är alltså den totala transaktionsvolymen som passerar genom Sequras system och inte bolagets egen omsättning.

Läs fler artiklar
LÄS MER