Sök

KNC Miner-chefer startar bolag – ska dra in en kvarts miljard

KNC MinerBlockchain

Astyanax Kanakakis och Sam Saatchi är grundarna till Norbloc. Foto: Privat.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Sam Saatchi blev av med jobbet när KNC Miner gick omkull. För Breakit berättar han om sin nya startup – som ska frälsa de europeiska bankerna med blockchain-teknik.

Strax efter klockan 18 fredagen den 27 maj plingade det till i mejlkorgen hos flera ekonomiredaktioner. Det var KNC Miners finanschef Sam Saatchi som skickade pressmeddelandet med det dramatiska buskapet. Det hajpade bitcoin-bolaget, med över 200 miljoner kronor i riskkapital i ryggen, tvingades ansöka om konkurs

Just nu håller konkursförvaltaren Nils Åberg på med arbetet att bringa ordning i resterna av KNC Miner. 

Sam Saatchi har gått vidare. 

För Breakit avslöjar den forne KNC-chefen att han är i färd med att sätta ett nytt bolag, med höga ambitioner, på kartan. 

Medgrundare är även Astyanax Kanakakis, som under en tid arbetat som kommersiell chef på KNC Miner. 

Norbloc heter företaget som ska storsatsa på att bli en europeisk storspelare på blockchain-marknaden. 

Målet är att håva in de stora bankerna som kunder. 

”Vi för diskussioner med alla storbankerna. Det finns ett stort intresse från de finansiella institutionerna för applikationer av blockchain-tekniken”, säger Astyanax Kanakakis.

Han har, likt Sam Saatchi, ett förflutet inom McKinsey och jobbade på investmentbanken Lehman Brothers under kollapsen som blev startskottet för den globala finanskrisen 2008.

Sam Saatchi och Astyanax Kanakakis framhåller att Norbloc har drivits ”helt separat” från KNC Miner under uppstartsfasen.

”Jag förlorade jobbet i KNC Miners konkurs, men detta är helt fristående. Däremot jobbade många av de mest erfarna blockchain-utvecklarna på KNC Miner och vi kan komma att anställa en del av dem”, säger Sam Saatchi. 

Blockchain-tekniken är mest känd för att den ligger till grund för kryptovalutan bitcoin. Men tekniken, som enkelt uttryckt är en teknik för att bland annat verifiera transaktioner, spås kunna stöpa om flera branscher i grunden

I dagsläget är det dock svårt att avgöra hur stor tekniken kommer att bli, bortom hajpen.

Bankerna lägger i dag stora belopp på att, via externa aktörer, verifiera kundernas identitet i den komplexa väv som utgör det finansiella systemets ryggrad. 

Norbloc hoppas på att kunna tjäna pengar på att göra det enklare – och säkrare – via blockchain-tekniken. 

”Vi kommer att se de första stora exemplen inom ett par år. När någon blir först ut med en framgångsrik applikation inom bankvärlden kommer de andra att följa efter”, säger Astyanax Kanakakis som spår ett större genombrott inom fem år. 

Norbloc bygger på analysen att de vassaste konkurrenterna ännu finns på andra sidan Atlanten. Europa är mer av en öppen spelplan, enligt bolagets grundare. Bolagsbygget utgår från Stockholm.

”Vår ambition är att bygga detta till ett väldigt stort företag”, säger Sam Saatchi.

Målet är att inom några år nå en omsättning på 20-40 miljoner dollar per år, motsvarande 170-340 miljoner kronor. 

Svenska SEB har sedan tidigare gått med i sammanslutningen Distributed Ledger Group. Tillsammans med investmentbanker som Goldman Sachs, JP Morgan och Credit Suisse ska SEB ”utforska de möjligheter” som blockchain-tekniken kan innebära för finansvärlden. 

Norbloc har nyligen, som enda svenska aktör, gått med i ett annat blockchain-samarbete: Hyperledger Project. Där ingår även teknikjättar som IBM, Intel och Cisco. 

”Det är en fantastisk möjlighet för oss, då vi är det enda skandinaviska företaget som är med. Det innebär att vi kan ta del av kunskapen och dela med oss av den till våra partners”, säger Astyanax Kanakakis.

Norbloc räknar med att ta in uppemot 25 miljoner kronor i kapital från investerare innan året är slut. 

På frågan om vilket enskilt problem som Norbloc ska lösa åt bankerna svarar Astyanax Kanakakis med tre bokstäver: KYC. Förkortningen står för ”know your customer”, och är förenklat den process som bankerna använder för att verifiera identiteten på olika parter i transaktioner. 

”Efter att ha haft workshops med ett antal banker har vi valt att fokusera våra insatser på det”, säger Astyanax Kanakakis.

Fakta: Vad är blockchain?

• En blockkedja kan ses som en decentraliserad huvudbok där alla aktörer är med och verifierar samtliga transaktioner som sker. 

• Tekniken har hittills mest uppmärksammats för att den används för valutan bitcoin. Under senare tid har teknikens möjligheter för alla typer av transaktioner uppmärksammats.

• Fördelen med blockkedjan är att det inte krävs någon mellanpart, som verifierar varje enskild transaktion, vilket innebär att transaktioner kan genomföras snabbare, billigare och enklare än i dagens banksystem.

Källa: SEB

Läs mer