Kris i Hyperloop One - grundare hoppar av och stämmer bolaget

Hyperloop
Kris i Hyperloop One - grundare hoppar av och stämmer bolaget

Elon Musk och supertåget. Foto t.v: AP Photo/Paul Sakuma. Foto t.h: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Sannolikheten för att svenskar får åka i vakuumtunnel till Finland minskar. En ny stämningsansökan visar på intern konflikt hos det hajpade Silicon Valley-bolaget.

Vakuumtågbolaget Hyperloop One släppte nyligen en rapport där bolaget planerar att bygga ett testtåg mellan Stockholm och Helsingfors.

Tanken är att bygga ett tåg som ska flyta ovanpå en magnetisk räls. Det kombinerat med vakuumtunneln ska skapa så lite friktion att tåget kan färdas i ungefär 1000 kilometer i timmen.

Idén om ett vakuumtåg som fungerar lite som rörpost är gammal men återupplivades när Paypal-grundaren Elon Musk satte upp Hyperlooputmaningen genom sitt rymdbolag Spacex. Han är även medgrundare till bolaget Hyperloop One men inte operativt aktiv i bolaget.

Nu har bolaget stött på problem, rapporterar magasinet Wired. Men det är inte från myndighetshåll.

Medgrundaren Brogan BamBrogan har nu hoppat av jobbet som teknikchef på bolaget och stämmer istället sin tidigare arbetsgivare och sin medgrundare Shervin Pishevar där han anklagar dem för att bland annat bryta mot arbetsmiljölagstiftning, ett antal felaktiga uppsägningar, kontraktsbrott, ärekränkning och misshandel.

Shervis Pishevar anklagas även för att ha favoriserat sin flickvän och bror på arbetsplatsen. Han ska även ha hotat Brogan BamBrogan genom att lämna en hängsnara på hans skrivbord efter ett bråk om hur bolaget drivs.

Hyperloops advokater har svarat genom att beskriva stämningsansökan som “olycklig och byggd på vanföreställningar” och hävdar att Brogan BamBrogan, tillsammans med några tidigare kollegor, försökte genomföra en intern kupp.

Läs fler artiklar
LÄS MER