Sök

Guide: Så skaffar du Pokémon Go i Sverige till Iphone och Android

AndroidPokémon GoIos

Foto: Richard Vogel/AP

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Spelsuccén Pokémon Go har fortfarande inte kommit till Sverige – men det finns sätt att ta sig runt problemet både på Android och Iphone.

UPPDATERING: Appen finns nu att ladda ned i svenska Appstore och svenska Google Play. Den kan alltså laddas ned precis som vanliga appar.

Pokémon Go blev en monsterhit på en vecka i USA, Australien och Nya Zeeland. På grund av de stora nedladdningssiffrorna valde Niantic, som har utvecklat appen, att pausa den globala utrullningen av spelet. Det går dock att kringgå problemet för den som känner ett extra stort sug att “catch’em all”.

Så skaffar du Pokémon Go i Sverige – steg för steg:

Android:

Googles mobiloperativsystem är lättast att installera på av de två plattformarna. Steg ett är att öppna för tredjepartsinstallationer, alltså som inte kommer direkt från Google Play-butiken. Det görs genom att gå in på telefonens inställningar, vidare till säkerhet och sedan tillåta installationer från okända källor (OBS! Jag själv använder Cyanogenmod så just vägen till inställningen kan nog variera från OS till OS).

Screenshot_20160712-151130.jpg

Sedan klickar man helt enkelt på den här länken och laddar ned appen till sin telefon.

IOS:

Det här kan upplevas som lite knivigare, eller lättare – beroende av om man föredrar formulär eller okända installationskällor.

Det som krävs för att få ladda ned IOS-versionen är att man byter app-butik till något av länderna där appen redan finns. Alltså USA, Australien eller Nya Zeeland.

Det gör man genom att antingen byta land, adress och telefonummer på sitt befintliga Apple-ID eller helt enkelt skapa ett nytt med en ny mejladress.

Då går man in på Inställningar -> iTunes Store och App Store -> klicka på existerande Apple-ID -> Logga ut -> skapa nytt Apple-ID. Sedan fyller du i ny mejladress, lösenord och namn. När du kommer till betalningssätt väljer du “none”, alltså inget.

Notera att adressen du fyller i måste vara en giltig adress i det landet du registrerar dig i. Telefonnumret du lägger in ska också följa det mönster för telefonnummer som finns i landet. Till exempel:

Skärmavbild 2016-07-12 kl. 15.38.28.png

Sedan laddar man helt enkelt ned spelet i Appstore som vanligt och kör igång.

Den moraliska aspekten i att ljuga om sina personuppgifter för världens två högst värderade bolag får man såklart också ta med i betraktningen.

Men det är kanske värt en vit lögn att få ett par dagars försprång mot kompisarna i kampen om att bli den bästa pokemontränaren någonsin?

Pokémon Go har redan miljontals användare, framför allt i länderna där spelet redan har släppts. Att spelet går ut på att fånga gulliga monster är i sig värt en gratisnedladdning. Än mer intressant är att appen även är första gången AR-teknik – förstärkt verklighet – når en bred grupp konsumenter.

Läs mer