Apple vs. Ericsson – storbolagen i tvist

Apple vs. Ericsson – storbolagen i tvist

Mark Trammell/Flickr

Breakit

Apple vann den första ronden mot svenska Ericsson i tvist om globala licensavtal.

Apple och Ericsson har de senaste månaderna hamnat i luven på varandra rörande avgifter för så kallad LTE-patent. Apple stämde Ericsson i mitten av januari för orimligt höga avgifter, men den svenska telekomjätten slog då tillbaka genom att lämna in ett klagomål till en distriktsdomstol i Texas. 

Nu står det dock klart att Apple har vunnit i första vändan. 

"Det finns ingen rättslig grund på vilken Apple kan tvingas att ta en licens för Ericssons patent på en portföljnivå", skrev domare James Donati i måndags, enligt The Recorder.

Apples licensavtal med Ericsson löpte ut i januari och de båda parterna hade då inte kunnat nå en uppgörelse om ett nytt avtal, trots två års förhandlingar. Ericsson sökte därför ett oberoende utlåtande för att avgöra om bolagets licenserbjudande är rimligt.

Tanken var att distriktsdomstolen skulle komma fram till ett rimligt värde på Ericssons patent och en lämplig avgift för Apple att betala globalt för att använda dessa.

Apple har sagt att de är villiga att betala royalties enligt så kallade FRAND-villkor, men menar samtidigt att Ericsson grovt överskattar antalet patent som används för LTE-standarden. Apple har därför i sin tur stämt Ericsson för att avgöra om de gör intrång på patenten eller inte.

Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER