Pierre Siri byggde upp Blocket - nu vill han köpa Hemnet

HemnetBlocket

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Efter att Schibsted dragit sig ur affären sitter Blockets förre vd Pierre Siri med trumf på hand.

På torsdagseftermiddagen kom beskedet att den norska mediekoncernen dragit sig ur affären med Hemnet. Konkurrensverkets krav för att godkänna Schibsted som ny ägare blev för tuffa för norrmännen.

Det beskedet öppnar för de två andra konkurrerande budgivarna: Det svenska riskkapitalbolaget Nordic capital och ett konsortium bestående av General Atlantic och Merro.

Enligt Breakits källor var Nordic capital in i det längsta med i budgivningen kring Hemnet men Schibsted drog till sist det längsta strået. När Schibsted nu är borta ur leken kommer den svenska riskkapitaljätten sannolikt att ge sig in i leken igen.

Konstellationen General Atlantic/Merro är garanterat redan inne i matchen. Enligt tidningen Dagens Industri fick de nuvarande ägarna till Hemnet så sent som i juni en bekräftelse från General Atlantic och Merro om att de kvarstod som intresserad köpare. Det budet skulle dessutom vara 100 miljoner kronor högre jämfört med Schibsteds som värderade hela Hemnet till 1,5 miljarder kronor.

Vi berättade igår om den amerikanska mångmiljardären Charles Feeney som stod bakom den ena parten i konsortiet, General Atlantic.

Men ut ett svenskt perspektiv är männen bakom den andra parten Merro, än mer intressant. Riskkapitalbolaget Merro har nämligen startats av två riktiga tungviktare på den svenska techscenen: Pierre Siri och Henrik Persson.

Pierre Siri var den som i praktiken tog annonsajten Blocket från ett källarföretag till ekonomisk succé.

Efter att ha sålt sin första startup, undersökningsföretaget Intelligence, till amerikanska Jupiter för cirka 50 miljoner kronor fick han år 2000 nys om en liten men snabbväxande radannonssajt: Blocket.

Pierre Siri köpte 35 procent av aktierna och blev Blockets vd. Några år senare köpte Aftonbladet majoriteten av Blocket (idag är Blocket en del av Schibsted) och Pierre Siri fortsatte som vd fram till 2006 innan han blev vd för Hitta.se. Idag bor Pierre Siri i Dubai.

Henrik Persson inledde sin karriär som aktieanalytiker och ekonomijournalist men rekryterades sedan till investmentbolaget Kinnevik. Där blev han efter några år ansvarig för uppbyggnaden av stora delar av Kinneviks e-handelsportfölj.

Styrelseordföranden Cristina Stenbeck var den som från ägarhåll drev igenom strategiskiftet mot e-handeln i sfären men Henrik Persson var utan tvekan en av de viktigaste personerna bakom själva genomförandet.

Bland annat var han aktiv i Kinneviks extremt framgångsrika investering i den ryska Blocket-kopian Avito, idag värderad till mellan 5 miljarder och 10 miljarder kronor.

Pierre Siri och Henrik Persson har uppbackning från det svenska investmentbolaget Vostok som gått in med dryga 60 miljoner kronor i riskkapitalbolaget Merro.

Läs mer