Northvolt bildades i maj 2015. Tio år, och många miljarder i både aktiekapital och lån, är sagan slut.
Bolaget har lämnat in sin konkurs ansökan på morgonen, uppger tingsrätten i Stockholm till nyhetsbyrån TT.
Det svenska batteribolaget har varit i kris länge, framför allt på grund av stora problem med produktionen. Northvolt har varit i en så kallad Chapter 11-process i USA sedan slutet av 2024. Skulderna var då uppe i 5,8 miljarder dollar, nästan 60 miljarder kronor. Det som av allt att döma fällde det slutliga avgörandet var en stor skatteinbetalning nu i mars.
Strax efter klockan 8 på morgonen bekräftade bolaget via ett pressmeddelande.
"Efter en omfattande insats för att undersöka alla tillgängliga möjligheter att säkra en hållbar finansiell och operativ framtid för företaget, meddelade idag styrelsen för Northvolt AB att företaget har ansökt om konkurs i Sverige", inleds det ödesdigra meddelandet.
Konkursen är den största i modern svensk företagshistoria.
"Det här är en oerhört svår dag för alla på Northvolt", säger Northvolts styrelseordförande Tom Johnstone och fortsätter:
"Utfallet är särskilt smärtsamt med tanke på det intresse och engagemang vi sett från potentiella partners och investerare under de senaste månaderna, samt de tydliga förbättringar vi sett i produktionen i Skellefteå".
Bolaget har föreslagit Mikael Kubu som konkursförvaltare. Han är en av Sveriges mest anlitade konkursförvaltare.
"Efter ansökan kommer en svensk domstolsutsedd förvaltare nu att övervaka processen, inklusive försäljning av verksamheten och dess tillgångar samt avveckling av utestående skulder", heter det.
Northvolt betonar att bolaget under de senaste månaderna noterat "stort intresse" från möjliga samarbetspartners och investerare.
"Trots detta, och på grund av begränsat kapital och tid, kunde företaget inte slutföra de nödvändiga avtalen för att säkra sin framtid", skriver bolaget.
Det ledde fram till konkursen
I meddelandet radar Northvolt upp de bakomliggande skälen till krisen som ledde fram till konkursen: stigande kapitalkostnader, geopolitisk instabilitet, störningar i leveranskedjan och förändringar i efterfrågan.
"Utöver dessa yttre faktorer har företaget också stött på betydande interna utmaningar i uppskalningen av produktionen – både på förväntade och oväntade sätt – i en mycket komplex bransch", skriver bolaget.
Tom Johnstone menar att Northvolt trots allt kommit "långt" och att man nu börjar se de verkliga resultaten av bolagets arbete.
"För mig personligen är det fortfarande avgörande att Europa har en inhemsk batteriindustri, men det är ett maraton att bygga en sådan industri. Det kräver tålamod och långsiktigt engagemang från alla intressenter", skriver han vidare.
LÄS MER: Från toppjobb på Tesla till "gröne Jesus" - här är Peter Carlssons karriär