Sök ikon

Avslöjade Sportadmin-hackarna – nu shoppar Eyeon bolag för 100 miljoner

Artikel bild
Safestates vd och grundare Daniel Fyhr, Eyeons största ägare Mattias Kaneteg och Eyeons vd Fredrik Björklund. Foto: Press/montage

IT-säkerhetsbolaget Eyeon köper – under ledning av storägaren Mattias Kaneteg – SaaS-bolaget Safestate för drygt 100 miljoner kronor.
“Ett betydande steg i vår strategi att expandera inom cyber security”, säger han.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Webbredaktör och reporter

Eyeon – ett IT-säkerhetsföretag som är noterat på NGM och som nyligen uppmärksammats för att en anställd avslöjat hackarna bakom den omtalade Sportadmin-attacken – kommer att ta över samtliga aktier i SaaS-bolaget Safestate AB, skriver bolagen i ett pressmeddelande. 

Affären har letts av Eyeons huvudägare och seniora rådgivare Mattias Kaneteg

“Förvärvet av Safestate är ett betydande steg i vår strategi att expandera inom cyber security och stärka vårt erbjudande till både privatpersoner och företag. Med Safestates innovativa teknologi och starka kundbas ser vi stora möjligheter att skapa synergier och accelerera vår tillväxt”, säger han i ett pressmeddelande. 

Prislappen: drygt 100 miljoner

Köpeskillingen ligger, enligt pressmeddelandet, på 101,2 miljoner kronor, vilket enligt Eyeon motsvarar fem gånger Safestates så kallade ARR (återkommande årsintäkt). Den ska betalas genom att Safestates ägare ska få nyemitterade aktier i Eyeon Group. Efter affären kommer Safestates ägare att äga 19 procent av Eyeon. 

De nya ägarna får enligt en så kallad lock-up-överenskommelse inte sälja Eyeon-aktierna under det första året. Efter den perioden har Mattias Kanetegs genom sitt brittiska holdingbolag House of K lovat att ägarna kan sälja aktierna till samma pris som i denna affär (15 kronor per aktie). 

Safestate förväntas, enligt pressmeddelandet att omsätta cirka 22 miljoner kronor under 2025. Enligt det senast tillgängliga pressmeddelandet omsatte bolaget nästan 6 miljoner kronor 2023. Resultatet landade på minus lika mycket. 

Eyeons omsättning landade under 2023 på drygt 14,5 miljoner kronor, vilket kan jämföras med drygt 13 miljoner året före. Minusresultaten landade på drygt 17 miljoner kronor 2023 och minus nästan 22 miljoner 2022.   

Ökar kunderna till halv miljon

Efter förvärvet kommer Eyeons totala kundbas att överstiga en halv miljon kunder, enligt bolaget. Bland Safestates kunder finns bland annat Länsförsäkringar, If och Dina försäkringar. 

”Det här är en spännande utveckling för bolaget. Tillsammans med EyeonGroup AB ser vi fram emot att accelerera vår tillväxt och stärka vårt erbjudande, ge ännu större värde och öka säkerheten för våra kunder och partners”, säger Safestates vd och grundare Daniel Fyhr

Breakit pratade med Mattias Kaneteg i januari om hans planer att sälja sin webbhotell-jätte Miss Group. Det kan du läsa mer om här

Ifrågasattes i granskning

Han och Eyeon ifrågasattes i december förra året av tidningen Affärsvärlden, som i en artikel kallade Eyeon för ett luftslott. Det handlade bland annat om att Eyeon anmälts till Konsumentverket för påstått aggressiva försäljningsmetoder och att bolag som ingår i Miss Group-koncernen säljer Eyons produkter. Kritiken har tillbakavisats av Eyons vd Fredrik Björklund och Mattias Kaneteg. 

Anmälningarna till konsumentverket kom i samband med att Eyeon tog över en kundstock från en annan aktör, uppgav Fredrik Björklund för Affärsvärlden.

“Eyeon har på åtta månader vänt från minus till plus och positivt kassaflöde. Att några av Miss Groups företag säljer Eyons produkter är inte konstigare än att vi också säljer Microsoft Office”, sa Mattias Kaneteg i en kommentar kring granskningen.  

Läs mer