Varför är det viktigt att få in fler kvinnor i svenska bolagsstyrelser? Så länge bolaget traskar på och når sina mål, varför ändra på ett vinnande koncept?
För att det kan gå ännu bättre. Det är svaret om du frågar Anna Lundmark Lundbergh, vd Almi Värmland. Sedan 2013 har Almi publicerat Styrelsekartläggningen i vilken de kartlägger svenska bolagsstyrelser. Nu har årets upplaga landat.
“För några år sedan plockade vi in en forskare, Malin Malmström, professor vid Luleå tekniska universitet, som fick hela databasen som vår undersökning bygger på och så ställde vi frågan ‘är det skillnad på bolagen som har jämställda styrelser gentemot de som inte har?’”, berättar Anna Lundmark Lundbergh när vi hörs på telefon.
“Då gjorde hon ett arbete och konstaterade att aktiebolag som har jämställda styrelser både omsatte mer och har högre resultat än de som inte har jämställda styrelser. Oavsett bransch och oavsett storlek på bolaget. Så fakta är ju att jämställdhet ger bra effekter.”
2024 var ett tufft år i svenskt näringsliv, få bolag startades, konkurserna avlöste varandra och många bolag påverkades hårt av konjunkturen. Vilket även bidrog till att en rekordlåg andel nya bolag tillkommit i årets upplaga av Almis styrelsekartläggning. Mellan år 2023 och 2024 tillkom 6500 nya styrelseledamöter i svenska bolag. Mellan 2024 och 2025 var samma siffra 953. Men av dessa var 68 procent kvinnor.
“Ibland kan jag höra att man säger att i oroliga tider är det kvinnorna som ryker. Men det ser vi inte här. Bland de 122.000 bolagen i Almis rapport så är det bara 21 procent av ledamöterna som är kvinnor, men om vi tittar på de nya ledamöterna som har tillkommit så är det 68 procent procent av dessa som är kvinnor”, säger Anna Lundmark Lundbergh.
Uppmaningen: Förstå styrkan med aktiva styrelser
Kort sagt handlar det inte om en ovilja från bolagen att ha jämställda styrelser – problemet är att det går för långsamt och att det fortfarande är alldeles för få bolag som förstår kraften i ett aktivt styrelsearbete, menar Anna Lundmark Lundbergh.
“Det är både tråkigt och illa att utvecklingen går så långsamt. Enbart 16 procent av bolagen är jämställda – det är ingen förändring sedan föregående år. Alltså är frågan fortfarande viktig.”
“I börsbolagen har man ju aktiva styrelser och där är 37 procent kvinnor. I large cap så är det 42 procent, men även där har man ju ett aktivt styrelsearbete.”
En bra och aktiv styrelse kan hjälpa ägaren att nå nya mål och öka både omsättning och resultat. Men hur ska man som entreprenör tänka för att hitta rätt styrelseledamöter?
“Det är viktigt att ha en styrelse som matchar de behov man har så att det ger effekt. De företag som vi jobbar med som gått från att inte ha ett aktivt styrelsearbete till att ha ett säger ofta att det här borde jag ha gjort tidigare. Man får ett stöd av styrelsen att nå målen på ett enklare effektivare sätt.”
Vilket är bästa sättet att hitta kompetens?
“Identifiera vad bolaget verkligen behöver för att förflytta sig från nuläget till önskade läget. Vilka behov finns? Om man är flera ägare är det viktigt att fler är med och tar fram och identifierar det ni behöver och vilken kompetens och erfarenhet ni söker. Ta fram den profilen, leta sedan efter den och bredda era nätverk”.
Hur breddar man sitt nätverk då?
“Antingen kan man få hjälp eller så identifierar man vilka som redan ryms i sitt nätverk och funderar kring om ens nätverk är tillräckligt brett? Tänk efter kring erfarenhet, ålder, kön. Har mitt nätverk det eller behöver jag bredda? Det handlar inte bara om att leta efter en bra person utan även efter rätt kompetens och rätt egenskaper.”
“Ju fler som börjar jobba aktivt med sin styrelse, desto fler kvinnor rekryteras in.”
Men om man ser till individens ansvar, hur ska man göra för att ta plats i en styrelse?
“Rusta sig, utbilda sig, skaffa kunskap och kompetens. Så att man kan göra ett bra jobb som styrelseledamot. Och berätta om det, våga ta plats. Var med i nätverk, synliggör dig.”
“Min uppfattning är att det är ingen brist på kvinnor som kan och vill göra ett utomordentligt jobb utan bristen är att det är för få företag som väljer att jobba aktivt med sin styrelse och som väljer att rekrytera in externa styrelseledamöter.”
Hur ska man som bolag tänka kring arvode till sina styrelseledamöter?
“Det varierar hur mycket man betalar. Men att jobba i en styrelse innebär att ta ansvar. Arvodet är en billig konsultpeng. Det är billigt jämfört med att jobba med konsulter. Och om jag tar in en extern ledamot och vi inte passar så är det ju lätt att avsluta det”.
Hårda fakta från rapporten:
- Andel kvinnor i styrelser i bolag som omsätter minst fem miljoner kronor och/eller har minst fem anställda: 21 procent (oförändrat från föregående år).
- Andel jämställda styrelser (minst 40/60-fördelning): 16 procent (ingen förändring sedan 2022).
- Andel kvinnor på nytillkomna styrelseplatser: 68 procent.
- Andel kvinnor på vd-poster: 15 procent (oförändrat från föregående år).
- Andel kvinnor på nytillkomna vd-poster: 42 procent.
- Andel bolag med minst en kvinna i styrelsen: 42 procent (ökning med 1 procentenhet från föregående år).
LÄS MER: Nybörjarguide: Så blir du en het styrelseledamot
LÄS MER: 399 kvinnor till din styrelse – namnen, uppdragen och branscherna