Hanif Bali som kodar sig till sömns - filar på egen startup

Kodapor
Hanif Bali som kodar sig till sömns - filar på egen startup

Hanif Bali i Almedalen. Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Moderaten Hanif Bali: "Jag är den enda aktiva kodaren i riksdagen"

På Facebook finns en grupp för programmerare som heter Kodapor. En av dem som flitigt kommenterar där är riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

Bland annat har han uppmärksammats för att han utvecklat en plugin till webbläsaren Chrome som heter Ungodify. Den ersätter alla gud och allah i texter till påskhare och jultomte.

“Det var en kompis som sa att det var sjukt att läsa tidningen och föreställa sig att någon pratar om påskharen eller jultomten istället. Då kände jag att man borde prova att göra det, så jag knåpade ihop en sån kod. Den har blivit ganska spridd faktiskt”, säger han när Breakit träffar honom i Almedalen på väg mellan två event.

Hanif Bali lärde sig koda på egen hand efter gymnasiet eftersom han ville jobba som programmerare. Något han också gjorde innan han blev riksdagsledamot. 

Finns det några fler kodare i riksdagen?

“Jag tror kanske att det finns någon som kan koda lite, det finns en del ingenjörer som säkert gått någon kurs i programmering, men ingen regelrätt utvecklare. Jag tror att jag är den enda riksdagsledamoten som aktivt kodar”, säger han.

Att han kodar på fritiden beror dels på att han vill behålla den kompetensen, men han är också involverad i olika startup-projekt.

Ett som nyligen lades ner eftersom det “inte flög”.

“Det var en startup som handlade om egenkontrollsystem. Nu har vi ett halvhemligt projekt på gång som vi ska lansera i höst som är en hybrid mellan politik och programmering, det är ett kongressröstningssystem”, säger han.

Hur hinner du med det här samtidigt som du sitter i riksdagen?

“Jag kan inte somna om jag inte hinner kodar lite innan, så jag gör det på nätterna”.

Kodarkunskaperna är dock inte det som han främst har uppmärksammats för, utan snanare som hetsig och stundtals hätsk debattör i sociala medier.

Nyligen gjorde Dagens Nyheter en lång intervju med Hanif Bali med rubriken "Möt Moderaternas slugger", med den retoriska frågan i början av texten om han var partiets starkaste kort eller svagaste länk.

I artikeln berättade han också om sin bakgrund som ensamkommande flyktingbarn som flyttades runt mellan olika fosterfamiljer.

Han säger att känlsan är att han mestadels fått positiva reaktioner efter artikeln.

“Jag tror att folk har en väldigt förenklad bild av mig, och det här gjorde den mer komplex”, säger han. 

Läs fler artiklar
LÄS MER