Skippa pappersarbetet - så blir din redovisning helt digital

Wint
Skippa pappersarbetet - så blir din redovisning helt digital

En svensk entreprenör lägger i snitt 40 timmar per månad på administration - det finns ett enkelt sätt att dramatiskt minska den tiden. Här är lösningen.

Alla kan nog skriva under på att det ska vara roligt och enkelt att vara företagare. Arbetstid och energi ska läggas på uppgifter som har med den egna verksamheten att göra – inte på pappersfakturor som ska attesteras och betalas och kvitton som ska sparas, bokföras och sättas in i pärmar, som sedan lämnas vidare till revisorn.  

”Med vårt digitala system kan vi halvera tiden som en entreprenör lägger på administration”, säger Björn Elfgren, vd för den digitala bokföringsbyrån Wint.

”Vårt mål är att skapa ett system som stöttar och frigör tid för dig som företagare. Ett smidigt och logiskt system som förenklar administrationen och som sköter allt från faktura- och kvittohantering till betalningar, redovisning och skattefrågor”.

Idén till Wint uppstod i en sommarstuga nere i Blekinge där Björn Elfgren och några revisorskollegor pratade om saker som kunderna retar sig på, som tar onödig tid och drar ned produktiviteten. Och hur man med den nya tekniken kan ta bort problemet och göra administrationen både enklare och smartare för företagarna. En affärsidé började utkristalliseras och kort därefter sade de upp sig från sina jobb på några av de stora revisionsbyråerna, satsade pengarna de hade och startade Wint med målet att förändra bokföringsbranschen. Kontor öppnades i Växjö och Göteborg och verksamheten växte snabbt. I dag finns företaget representerat i bland annat Stockholm, Mora och flera värmländska kommuner.  

Hur funkar då systemet?

Som kund får du en ny fakturaadress, vilket innebär att du slipper kuvertöppning, attestering och bokföring. Du behöver heller inte oroa dig för att fakturor betalas i tid, utan behöver endast godkänna fakturan. När du eller dina anställda köper något till företaget och får ett kvitto fotar ni helt enkelt detta med mobilen. Personen som handlat kryssar i vad inköpet gäller och får sedan en utbetalning till sitt konto. Inga fler sparade kvitton, sprängfyllda plånböcker och tidskrävande arkivering i pärmar.

I systemet kan du dessutom enkelt skapa kundfakturor och se om och när de betalts samt få skatteexpertis när det behövs. I och med att allt bokförs snabbt har du alltid en bra överblick av hur din verksamhet går. Du får även löpande månadsbokslut och kan titta på grafer och rapporter. Vill du ändå behålla din revisor så har hen full tillgång till alla uppgifter som finns i systemet.

Vanliga frågeställningar som Wint stöter på är vad det kostar, om det är svårt att byta och om man verkligen slipper pappers- och kvittohanteringen.

”Man tecknar upp sig på ett abonnemang och betalar därefter en månatlig avgift baserat på företagets storlek och exempelvis antalet leverantörsfakturor, inte på omsättningen. Bytet är inte speciellt svårt och kan göras när som helst, man behöver alltså inte invänta bokslut. Och om man följer anvisningarna så slipper man spara kvitton och lägga tid på att organisera i pärmar”, säger Björn Elfgren.

Han ser ett stort intresse bland nya företagare, som inte är lika inkörda i gamla bokföringsrutiner som de äldre.

”För en startup finns det nästan inget alternativ, de vill ha ett smidigt, digitalt system och slippa all pappershantering redan från start. Bland äldre företagare kan det finnas en större trygghet i befintliga rutiner och därmed en ovilja att byta system. Bortsett från uppstartsprocessen, som givetvis tar lite tid, så har alla typer av företag tid att tjäna på denna lösning. Den största vinningen är att du har allt samlat på ett ställe och kan fokusera fullt ut på din egen verksamhet”, säger Björn Elfgren.

Vill du också få hjälp att digitalisera din bokföring? Här hittar du information hur du går till väga - steg för steg.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs fler artiklar
LÄS MER