Ängelholmsbolag köps upp av mediejätte – sannolik miljardaffär

Zmarta Group
Ängelholmsbolag köps upp av mediejätte – sannolik miljardaffär

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Lendo-konkurrenten Zmarta köps upp av den tyska radiojätten Bauer Media, som äger radiokanaler som NRJ och Mix Megapol.

I slutet av förra året kunde Breakit avslöja att låneförmedlaren Zmarta, som så sent som förra året gick under namnet Freedom Finance, var på väg att säljas. Exakt vem som skulle kunna tänka sig att köpa bolaget var då inte klart, men enligt Breakits källor sonderade ägaren HIG Capital terrängen för potentiella köpare.

Nu står det klart att det blir en affär. Mediejätten Bauer Media Group, som äger en rad tidningar, sajter och radiokanaler, köper Zmarta.

”Vi vill tacka H.I.G. för deras vägledning och stöd till ledningen, som gett oss det vi behöver för att växa. Vi ser nu fram emot att arbeta med Bauer Media Group”, säger Björn Lander, vd på Zmarta i en kommentar.

Hokan Lejdstrand, ansvarig för nordiska investeringar på Bauer Venture Partners berättar att Bauer Media har varit intresserad av att köpa sedan det kom ut att Zmarta var till försäljning. 

"Det är ett fint bolag, framgångsrikt och väldigt duktigt. De hjälper många privatpersoner och det passar våra intressen. Vi tänker fortsätta i samma anda och bygga vidare och expandera i andra marknader", säger Hokan Lejdstrand. 

Hur stor affär det rör sig om vill inget av bolagen avslöja, men baserat på vad den hör typen av bolag brukar värderas till kommer prislappen sannolikt hamna någonstans mellan 1 och 1,5 miljarder kronor. Priset bedöms bland annat utifrån vinstprognosen inför 2016

Hokan Lejdstrand berättar också att det Zmarta kommer att bli en egen gren i koncernen och att andra kommande förvärv har planerats in.

"Det finns några, men inget som är klart i dag. Det är några olika digitala tjänster i Skandinavien som vi är intresserad av”, säger Hokan Lejdstrand.

Freedom Finance startades 2003 i Ängelholm, men köptes upp i maj 2013 av riskkapitaljätten HIG Capital bolaget. 2014 omsatte bolaget 190 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 52 miljoner kronor. Det kan jämföras med 2013, då bolaget omsatte 174 miljoner kronor, men gjorde ett rörelseresultat på hela 80 miljoner kronor. 

Zmartas största konkurrent i Sverige är i dagsläget Lendo som ägs av den norska mediejätten Schibsted.

I Sverige äger Bauer Media sedan tidigare bland annat radiostationerna NRJ, Mix Megapol och Radio Play.

Läs fler artiklar
LÄS MER