Sök

Experten: "Moderna filantroper vill mäta hur mycket de hjälper"

PWC

Sheryl Sandberg, Niklas Adalberth, Bill Gates, Warren Buffet och Nina Hoas. Foto: Alex Brandon/John Peterson/TT/AP/Jonas de Lange

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Har man en idé är det bara att börja knacka kod. Det är filantropi-experten Nina Hoas besked till techentreprenörer med filantropidrömmar.

Mark Zuckerberg, Sheryl Sandberg, Bill Gates och Jeff Bezos. Listan över antalet stjärnentreprenörer som beslutat sig för att försöka göra världen till en bättre plats med hjälp av filantropi och välgörenhetsinvesteringar kan göras lång.

Men även här i Sverige har allt fler techprofiler börjat nosa på detta område. Vi har tidigare kunnat berätta om bland annat Klarna-grundaren Niklas Adalberths planer på att lösa samhällsproblem och att Catena-grundaren Erik Bergman vill bli filantrop.

Under politikerveckan i Almedalen var filantropi och socialt entreprenörsskap ett av ämnena som stod på dagordningen när revisionsfirman PWC bjöd in till samtal. En av panelmedlemmarna var Nina Hoas, chef för filantropisk rådgivning på den schweiziska banken UBS.

Hon förklarar att det är en övergripande trend att allt fler entreprenörer engagerar sig i välgörande verksamheter.

“Den gamla skolans filantroper satte ofta igång efter att de gått i pension och nöjde sig med att skänka pengar. Mer moderna filantroper vill mäta hur mycket de faktiskt hjälper och bidrar tidigare. De bidrar också med sitt nätverk, inflytande och erfarenhet och inte bara pengar”, säger hon.

Hon beskriver situationen som att USA är ledande när det gäller modernt filantropi men att hon även ser fler svenskar som börjar engagera sig på ett liknande sätt. När det gäller svenska techentreprenörer verkar det dock vara segt, förutom Klarna-grundaren Niklas Adalberth som också deltog i panelen.

“Det är inte så mycket, vad jag vet. Niklas är den första jag känner till. Däremot ser vi en del sociala appar som vissa svenskar har investerat i. Det är bland annat appar som hjälper gravida kvinnor att hålla koll på kontroller och var närmaste sjukhus ligger. Tanken är att sänka spädbarnsdödligheten på landsbygden i utsatta områden”, säger hon.

Vissa skulle kunna hävda att den svenska techeliten fortfarande är för "nyrik" för att ha kommit igång med filantropin. Nina Hoas menar dock att pengar inte behöver vara något hinder.

“Har du de egenskaper som krävs för att kunna utveckla något behöver du inte så mycket pengar. Man kan börja som ett socialt företag där du har en inkomstgenerande aktivitet men där appen är gjord för samhällsnytta. Man kan utveckla det vid sidan om utan att ha en massa pengar från början”, säger hon.

Läs mer