År 2025 har inletts i rasande fart där AI-nyheter pumpas ut, både när det gäller reglering och nya produkter som släppts ut på marknaden – inte minst ChatGPTs konkurrent Deepseek och OpenAIs nya AI-agent Operator. Flera av de nya modellerna lanseras inte inom EU på grund av internationella företags rädsla för de regulatoriska krav (källa: McKinsey Rapport) som följer av AI-förordningen och Italien har redan förbjudit Deepseek på grund av datasäkerhetsskäl.
Medan USA och Kina investerar miljardbelopp i AI-infrastruktur och Storbritannien lockar toppforskare med skattelättnader, riskerar svenska företag att hamna hopplöst efter. EU:s AI-förordning är startskottet för en helt ny spelplan där företag som inte agerar nu riskerar att förlora både marknadsandelar och nyckelkompetens. EU:s AI-förordning trädde i kraft redan i augusti 2024, med krav som rullas ut fram till augusti 2026. De första kraven börjar gälla för företag redan nu i februari 2025.
Sverige befinner sig vid ett avgörande vägskäl inom AI-utvecklingen. Ett nytt digitalt klassamhälle växer fram där skiljelinjen går mellan de organisationer som strategiskt utvecklar sin AI-förmåga och de som riskerar att permanent hamna på efterkälken. En undersökning från Finansinspektionen visar en oroande verklighet – medan 84 procent av organisationer använder generella AI-verktyg som ChatGPT och Microsoft Copilot i sin dagliga verksamhet, saknar hela 59 procent av dem en formell strategi, AI-policy och ett förhållningssätt kring användningen. Detta gör att kritiska affärsbeslut kring AI-användning faller på enskilda medarbetares kunskap och initiativ – en ohållbar situation när tekniken snabbt går från att vara en konkurrensfördel till en överlevnadsfråga.
Agera nu för att säkra er plats i en framtid där AI-innovation blivit en förutsättning för konkurrenskraft
Implementeringen av AI-förordningen är mer omfattande än många inledningsvis förväntat. För de flesta företag innebär det en övergripande genomlysning av allt från chatbots till avancerade beslutsstöd – och i takt med att de inledande kraven redan börjat gälla, står det klart att tiden är knapp. Genom att agera nu undviker ni inte bara juridiska och ekonomiska fallgropar, utan säkrar även er plats i en framtid där AI-innovation har blivit en förutsättning för konkurrenskraft.
Enligt Implement Consulting Group kan generativ AI skapa hundratals miljarder i värde för Sverige. Men för organisationer som inte anpassar sig i tid och blir utsatta för tillsyn kan det innebära sanktioner för företaget i fråga. Hur hög böteslappen är beroende av vilken typ av överträdelse som skett, allt från 1-7% av global årsomsättning.
GDPR-implementeringen lärde oss vikten av proaktivt arbete med regulatoriska krav. Med AI-förordningen höjs ribban ytterligare – det handlar om grundläggande principer för hur AI ska utformas, användas, förklaras och övervakas. De organisationer som tar lärdom av detta och startar sitt anpassningsarbete i tid kommer att ha ett betydande försprång.
Fem steg för företag att ha med sig under 2025
1. Genomför en komplett AI-inventering
Kartlägg alla AI-system och modeller som används. Identifiera risker och dokumentera datainsamling för att kunna åtgärda brister.
2. Etablera ett dedikerat AI-governance team
Sätt ihop ditt AI Dream Team med en vass blandning av jurister, etikspecialister, IT-experter och ledare. Även i mindre bolag behövs en samlad kraft som driver AI-agendan (och governance), minimerar risker och fattar snabba beslut.
3. Utveckla robusta förklaringsmodeller
Bygg in transparenta förklaringsmodeller från start, så att kunder och myndigheter förstår hur AI-besluten fattas. I en tid av skenande AI-skepsis blir sådant som är förklarbart en stark konkurrensfördel som kan avgöra både förtroende och juridisk hållbarhet.
4. Integrera etik och juridik i utvecklingen
Era jurister är era nya bästisar – varje fas av AI-utvecklingen måste ha inbyggda kontroller. Inrätta en AI-kommitté som regelbundet bedömer risker och framtida regulatoriska krav.
5. Delta aktivt i AI-ekosystemet
Håll örat mot rälsen genom aktiva branschinitiativ. De organisationer som isolerar sig missar både möjligheter och tidiga varningssignaler för kommande förändringar.
Tiden är nu
Varje månad utan strategiskt AI-arbete ökar gapet mellan de företag som kommer att vara AI-native i framtiden och resterande. Redan idag ser vi hur innovativa företag bygger sin framtida dominans genom AI, medan andra permanent tappar mark. Svenska techbolag flyttar sin utveckling utomlands, och med dem försvinner inte bara arbetstillfällen utan också Sveriges chans att vara med och forma framtidens teknologi.
Sverige har alla förutsättningar att bli en ledande AI-nation, med vår digitala mognad och innovationskultur. Där investeringarna fortfarande står och väger finns bara en väg framåt: Börja arbetet idag. Alternativet är panikartade förändringar när tiden runnit ut – till en betydligt högre insats och kostnad.
Är din organisation redo?
LINN ALFREDSSON, tech-jurist och AI-konsult, LA Legal