Sök

Damberg, fester och bostadsbrist - här är snackisarna och skvallret

BreakitSerendipity

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Ännu en dag gått i Almedalen - här kommer Breakits skvaller och spaningar från tisdagen.

Nästan hela Breakits redaktion är på plats i Almedalen - och håller ögon och öron öppna för dig.

Dagens frånvaro: Startup-ministern Mikael Damberg nobbar Almedalen i år - till många startups förtret här på ön. Entreprenörerna bakom Furhat robotics tog saken i egna händer och byggde en Mikael Damberg i robotform. Nu kan alla som vill komma förbi Damberg-kopian och ställa frågor. Robot-upplagan av Mikael Damberg håller till bland startup-bolagen på Serendipity Challenge.

Dagens bostadsbrist: Att det råder stenhård konkurrens om hotellrummen och lägenheterna i Almedalen råder det ingen tvekan om. En svensk techentreprenör som vi sprang på, som grundat ett bolag värt över miljarden, tvingas exempelvis finna sig i att bo en halvmil utanför Visby på ett vandrarhem – i delat rum. Tuffa tider råder.

Dagens prischock: Att man kan tjäna grova pengar som moderator i Almedalen är välkänt. Men även paneldeltagare kan dra in stora belopp på sin medverkan. Vissa kända profiler kan fakturera allt från några tusenlappar till summor närmare 50.000 kronor – för ett enda seminarium. Semesterkassan är tryggad (för vissa).

Dagens VR: Folk köade runt byggnaden för att få testa VR-headseten utanför Telias monter. tre i taget fick besökarna krypa in i var sin virtuella värld.

​​

Dagens sågning: Jessika Stark, medgrundare av Sup46 som även går under titeln "startupmorsa" ger inte mycket för Dagens Medias hajpade  DJ battle i Almedalen, där journalister och politiker brukar trängas. Hon var där förra året och frågar sig hur länge det kommer vara så populärt, med tanke på att det är så "dåligt och fjantigt, och det kan ni citera mig på”.

Dagens skandal: I år måste journalisterna gå uppför hela fyra trappor för att nå Almedalens presscenter. Ett hot mot yttrandefriheten, tycker Breakit-grundaren Olle Aronsson som nyss har fyllt 30 och men har kondition som en 50-åring.

Dagens old school: News55, som är en sajt för ålderskategorin 55 plus, har sedan grundandet i fjol växt snabbt – mycket tack vare sociala medier som Facebook. Men nu testar sajten en mer klassisk (och kanske åldersanpassad?) strategi för att hitta läsare – printade flygblad.


 

Läs mer