Snackisar och skvaller - här är dagens spaningar från Almedalen

Almedalen Dagens spaningar
Snackisar och skvaller - här är dagens spaningar från Almedalen

Nyheter24:s practical joke på gammelmedias bekostnad.

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Almedalsveckan är fylld av rosévin, seminarier och tech – men också skvaller och snackisar. Här är måndagens bästa spaningar.

Breakit har den här veckan flyttat hela sin redaktion till Visby med anledning av Almedalsveckan. Förutom ett högt tempo på sajten arrangerar vi dessutom en rad live-intervjuer med svenska entreprenörer under etiketten "Digitala tänkare".

Men förutom raka nyheter och artiklar springer man som journalister dessutom på en mängd skvaller och spaningar. Därför kommer vi att sammanfatta våra spaningar i rad klassiska "Dagens..."-artikel.

Häng med.

Dagens gammelmedie-dödare: 

Det digitala mediehuset Nyheter24 är inte mycket för det subtila vare sig redaktionellt eller när de häcklar de gamla mediejättarna Bonnier och Schibsted. Runt om i centrala Visby har tidningens underhuggare placerat ut skelett sittandes läsande ett ex av papperstidningen Svenska Dagbladet.

Dagens avtalsrörelse:

För Metro var kolportörerna, alltså de som delade ut tidningarna utanför tunnelbanan, en central distributionskanal. Men dyr.

Bonniertidningen Resumé håller den anrika distribuitionsformen vid liv med hjälp av unga och trevliga tidningsutdelare på Visbys kullerstensbeklädda gator.

En av dessa kolportörer uppgav under måndagen att att de ännu inte har fått besked om hur mycket de får i lön.

”Det är inte klart än, jag tror att vi ska få veta det ikväll”, säger hen till Breakits utsände i Almedalen.

Dagens löpsdel:

”OM 12 DAGAR ÄR MATEN SLUT”, lyder rubriken på gatuprataren utanför Aftonbladets stora tält på Cramérgatan. Det handlar alltså inte om maten i Almedalen, utan om Malawi, ett av världens fattigaste som är på randen till en svältkatastrof – vilket även är ämnet för Aftonbladets första knäck i virtual reality. Vad som stod på baksidan? Reklam för Aftonbladets sminkakut inför Almedalens alla mingelfester (i samarbete med The Body Shop).

Dagens namne:

En framgångsrik men medieskygg startup-grundare var lite tveksam till om hen ville låta sig intervjuas efter seminariet där han deltog. Tillslut gjorde hen dock ett undantag för Breakit. Det är bara spekulationer, men det kan ha berott på att Breakits reporter visade sig komma från samma småländska stad som entreprenören - samt ha exakt samma namn - som hens flickvän.

Dagens pryl: mercedes F015.jpg

Det enda exemplaret i världen av Mercedes superfuturistiska, självkörande konceptbil F015 gästar Almedalen. Åskadarna stod i kö för att titta på fordonet som ser ut att vara hämtat ur en välfinansierad sci-fi-film. Bilen har en ratt men är även planerad för att ta sig fram på Visbys gator helt på egenhand.

Förarstolen kan nämligen snurra 180 grader mot baksätet så att bilen blir som en privat tågkupé. Tråkigt nog kommer den nog inte att rulla på offentligt område, men tekniken som används kommer säkerligen att dyka upp i Mercedes kommande bilar.

Dagens superminglare:

Aurore Belfrage från EQT Ventures landade i Almedalen måndag morgon och ska delta i inte mindre än åtta seminarier. ”Ett bra sätt att lära känna folk”, sade hon till Breakit innan det var dags att dra vidare på mingel med den nya amerikanska ambassadören för att fira 4th of July.

Dagens fadäs:

Den stod Breakits reporter Erik Wisterberg för, som glatt hälsade på ett välbekant ansikte på Unibets och Breakits event.

”Vad gör du på Unibet?”, frågade Wisterberg nyfiket till mannen som just upplyst om att det fanns kaffe.

”Jag är vd”, var det korta, raka svaret från Henrik Tjärnström som 2010 tog över vd-stolen från Petter Nylander.

Kämpa, Wisterberg!

Läs fler artiklar
LÄS MER