Sök

Låg it-kompetens inom offentlig sektor kostar miljarder – varje år

TDC

Foto: TT/Janerik Henriksson

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Närmare 5 miljarder kronor kastas varje år i sjön på grund av felaktiga beslut från kommunerna. Det visar en ny rapport.

Det är TDC, som är specialiserade på kommunikationslösningar till företag, som tillsammans med TNS Sifo tagit fram en rapport som analyserar it-investeringar inom offentlig sektor.

Rapporten visar bland annat att låg kompetens ligger bakom flera it-beslut som fattas inom offentliga sektorn – något som kostar skattebetalarna miljadbelopp varje år.

“År 2012 räknade e-delegationen ut hur mycket it-kostnaderna ligger på varje år och kom fram till att det investeras 46,5 miljarder kronor per år”, säger Niclas Karnhill, presschef på TDC.

E-delegationen är en svensk expertgrupp som den svenska regeringen inrättade 2009.

TDC kartläggning visar att en del av alla it-beslut blir fel på grund av bristande it-kompetens. På frågan hur mycket det kan handla om gör TDC en uppskattning på att cirka 10 procent av alla besluten är felaktiga, vilket kan betyda en kostnad på 4,6 miljarder för offentliga sektorn.

“Sedan ska man inte glömma tidsfaktorn som gör att saker blir försenade, det kostar också pengar”, säger Niclas Karnhill.

Enligt rapporten tycker fyra av tio beslutsfattare inom den offentliga sektorn att deras organisation brister när det gäller att ta strategiska it-beslut. De chefer som är mest kritiska arbetar inom kommuner.

Under paneldebatten vid Gotlands museum, som Computer Sweden håller i, säger en av debattörerna Henrik Blomgren, programdirektör på KTH att han inte är förvånad över rapportens resultat. Och att det behövs kompentensutveckling.

“Om du inte vet vad ratten är till för, då bli det svårt att tala bilkörning. Utan ett viss mått av detaljkunskap kommer du bara att surfa omkring på ytan och lura dig själv eller eller bli pålurad på någonting”, säger han.

Så sent som i våras avslöjades att Arbetsförmedlingen hade lagt 100 miljoner kronor på en sajt som aldrig blev av. Det fick Klarna-grunaden Sebastian Siemiatkowskis att se rött. På Twitter skrev Klarna-grundaren att han var beredd på att finansiera bygget själv för två miljoner. Men på villkoret att staten lovar lämna tillbaka 10 kronor per svensk för de skattepengar som gick åt till till sajtfiaskot.

Läs mer