Efter Catena Medias miljonregn – nu vill Erik Bergman bli filantrop

Breakit - Efter Catena Medias miljonregn – nu vill Erik Bergman bli filantrop

Erik Bergman, medgrundare Catena Media. Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Nu ger Catena Medias medgrundare Erik Bergman sin första intervju sedan börsnoteringen – och miljonregnet.

Erik Bergman, grundare och tidigare vd för Catena Media, har valt att hålla en låg profil och brukar inte ställa upp på några intervjuer.

När Breakit träffar honom i Almedalen gör han ett undantag.

I våras nådde han en milstolpe när Catena Media, som slussar spelare till olika spelsajter på nätet, noterades på Stockholmsbörsens First North.

En befriande känsla, menar han.

”Det var det första riktigt stora målet som vi kom i kapp, när vi tidigare hade nått andra mål hade någon redan flyttat fram ribban, så det här var ett tillfälle att stanna upp”, säger han.

Men det har också skapat en viss vilsenhet. Tidigare var drömmen att skapa något stort. Att vara vd.

“Men drömmar förändras, jag är stolt över resan och vad jag åstadkommit. Nu har jag nått det som jag har kämpat för, det är en blandning av eufori och vilsenhet”, säger han.

Erik Bergman bollade tidigare två roller i bolaget, både vd och produktchef. Nu har han klivit ner som vd men är kvar som produktchef för bolaget - något som frigjort tid.

“För mig personligen så handlar det om en rad personliga mål nu. Jag pluggar spanska, spelar gitarr har tagit upp yoga och kampsport. Det är sådant jag brunnit för men inte haft tid för innan”, säger han.

Exakt vad som blir nästa milstolpe rent professionellt har han inte riktigt klart för sig än mer än “vi får se vad jag ska hugga tag i i höst”. Några planer på att lämna Catena Media finns inte i nuläget.

Men han berättar att han kommer från en familj där humanism är viktigt, något som påverkar honom.

“Jag har ingen fastställd plan, men det jag vet är att jag har en djup filantropisk ådra”, säger han.

Kommer vi få se någon typ av välgörenhetsfond?

“Det är inte alls omöjligt, det finns en del sådana tankar”, säger han.

Breakit har tidigare berättat att de två grundarna i och med börsnoteringen fick ungefär en kvarts miljard tillsammans.

Ett skäl till att Erik Bergman inte ger några intervjuer vanligtvis är att han inte vill “förknippas med en hög med pengar”.

När Breakit träffar honom har han precis intervjuats från scen under Grant Thorntons entreprenörsdag i Almedalen. Där har han dragit hem en del skratt när han berättat om sin dröm att stå på scen, trots att han inte kan sjunga, “men det kan inte Håkan Hellström heller”.

Han får också frågan om varför han håller en så låg profil, och svarar att han skulle kunna tänka sig att bli mer offentlig av ett skäl: Om det skulle kunna inspirera andra.

“En av de vackraste komplimangerna jag har fått är när folk har kommit fram och sagt: Du är så inspirerande”, säger han.

Nu när du har chansen - vad vill du ge för tips till Breakits läsare?

“Våga göra något, det är lättare än vad man tror. Lev på låg budget ett tag och försök. Vi skapade Catena Media helt utan kapital. Folk tror att man måste ha en fantastisk idé och att man måste göra något stort. Så är det inte. Mitt tips är att börja smått”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER