Sök

Swish är Sveriges populäraste app - men vad är bankernas plan?

Swish

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Det är inte Instagram, Youtube eller Snapchat som stoltserar på förstaplatsen i Appstore. Techbolagen får alla stryk av de svenska storbankerna.

På lite drygt två år har storbankernas gemensamma appsatsning Swish fått 2,5 miljoner användare. Appen, som låter användarna föra över pengar till varandra via telefonnumret, har i flera månader legat som nummer ett eller strax under på listan över de mest nedladdade i Appstore.

Henrik Bergman är ordförande för Getswish. Han säger att det är roligt att tjänsten är så populär.

“Nu har vi hållit på i över två år och fortfarande ser vi effekten av att ju som fler skaffar den, desto mer sprider de den till andra i sin omgivning”, säger han.

I mars gjordes 4,4 miljoner transaktioner och nästan sex miljarder kronor skickades genom appen under de första tre månaderna i år.

“Det är så många transaktioner att det blir ett väldigt stort belopp som skickas även om de enskilda summorna ofta ligger på under hundra kronor”, säger Henrik Bergman.

Han berättar att snittransaktionen trots allt har gått upp lite efter att Swish förra sommaren började erbjuda företag och föreningar att ansluta sig till tjänsten för att ta emot betalningar. I dag är drygt 16.000 företag anslutna till tjänsten.

Än så länge kan företagen bara ta emot betalningar från privatpersoner.

“Det finns tankar om att i framtiden göra det möjligt att föra över pengar mellan företag, men det är ännu bara på idéstadiet”, säger Henrik Bergman.

Istället är nästa steg att lansera Swish som betalningsalternativ vid e-handel.

“Den funktionen kommer att lanseras innan året är slut”, berättar Henrik Bergman.

Vad det kommer att kosta att använda den nya funktionen eller om bankerna kommer att börja ta betalt också för den vanliga tjänsten kan Henrik Bergman inte säga.

“Vi får ingen information om vilka avgifter som tas ut och det ska vi inte ha heller”, säger han.

Swish (och därmed bankerna indirekt) fortsätter alltså sväva på svaret när de får frågan om tjänsten kommer att börja kosta pengar att använda och i så fall när.

Tio banker är anslutna till Swish, men organisationen är från början ett samarbete mellan sex av de största svenska bankerna som också äger infrastrukturen i det separata bolaget Getswish AB.

I styrelsen till Getswish sitter representanter för de sex bankerna, bland annat Henrik Bergman som till vardags jobbar med betalinfrastruktur på SEB. Av konkurrensskäl får de inte diskutera eventuella avgifter för tjänsten.

“Bankerna samarbetar kring infrastrukturen, men vi varken vill eller får samarbeta när det gäller prissättning”, förklarar Henrik Bergman.

Bankerna själva har däremot kostnader för transaktionerna, både interna och gemensamma.

“Det blir kostnader i flera led. Jag vet inte hur det ser ut hos de andra bankerna och jag vill inte säga hur det ser ut hos SEB.”

Handlar det om kronor eller ören?

“Vi måste hålla oss på en öresnivå för varje enskilt led, sedan beror det på hur många led det handlar om. Men det ska vara effektiva transaktioner”, säger Henrik Bergman.

Han kan inte säga om bankerna kommer att välja att ta ut en avgift för tjänsten i framtiden.

“Men det finns kostnader och på något sätt känns det rimligt att den kostnaden motsvaras av en avgift”, säger Henrik Bergman.

Swish framgångar i Sverige har fått internationell uppmärksamhet. Henrik Bergman säger att Swish är en av de mest utvecklade infrastrukturer för mobilöverföringar i världen.

“Vi får väldigt mycket förfrågningar och intresse från andra länder. Det här är ett hett område, särskilt i Europa”.

Att göra det möjligt att genomföra internationella betalningar i Swish säger han är något som diskuterats, men i dagsläget finns inga planer på det.

“Då måste ännu fler parter vara överens för att infrastrukturen ska fungera och det finns fortfarande skillnader mellan banksystemen i olika länder”, säger Henrik Bergman.

Läs mer