Så stort är Klarnas vinstfall – betalbolaget nära nollresultat

Breakit - Så stort är Klarnas vinstfall –  betalbolaget nära nollresultat

Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna. Foto: Press.

Erik Wisterberg

Reporter

Stora kreditförluster sänker Klarnas resultat.

Klarna har tidigare flaggat för att nya produkter och USA-satsningen skulle sänka bolagets resultat. 

Nu rapporterar Di Digital att Klarnas resultat var nära noll under det andra halvåret 2015. Rörelseresultatet skrevs till 7 miljoner kronor. Det kan jämföras med 163 miljoner kronor under det första halvåret 2015.

”Vi kände oss komfortabla med en grund att stå på och ökade investeringstakten under hösten. När det går så pass bra som det gör vill vi använda så stor del som möjligt av vårt rörelseresultat på tillväxt. Den största kostnadsposten är våra satsningar i USA och Storbritannien”, säger Klarnas globala kommunikationschef Erik Engellau-Nilsson till Di Digital.

Enligt Di Digital ökade Klarnas kreditförluster med 47 procent, till 335 miljoner kronor. Därmed steg kreditförlusterna snabbare än intäkterna. Sedan tidigare är det känt att Klarnas omsättning landade på 2,8 miljarder kronor för helåret 2015.

Även de skenande kreditförlusterna förklaras av Klarnas expansion. 

”Man har alltid högre kreditförluster de första åren på en ny marknad tills att man har lärt sig den marknadens förutsättningar, sedan går det ner. Vissa länder kommer alltid vara mer lönsamma än andra”, säger Erik Engellau-Nilsson till Di Digital. 

Läs fler artiklar
LÄS MER