Sök ikon

Det här avgör om du får köpa aktier i Apotea eller inte

Artikel bild
Suget efter Apoteas aktier är minst sagt högt. Foto: Press/TT/iStock/Montage

Det ser ut att bli huggsexa om aktierna som bjuds ut i samband med Apoteas notering. Efterfrågan är långt större än utbudet. 

Så vem kommer egentligen få köpa aktier i introduktionen?

Breakit har gått till botten med frågan. 

“Man prioriterar de kunder som banken brukar göra affärer med”, säger en expert.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Kombinationen strukturell tillväxt, bevisad vinst, erfaren bolagsledning och konjunkturtåliga produkter verkar onekligen ha attraktionskraft. Teckna-rekommendationerna har regnat in inför Apoteas börsnotering. 

Investerarkollektivet ser ut att vara inne på samma spår. Erbjudandet inför noteringen övertecknades efter en och en halv timme enligt de inblandade bankerna, rapporterade Dagens Industri på onsdagen. 

Därmed står det redan klart att alla inte kommer att få aktier, eller åtminstone inte få lika många aktier som de uttryckligen önskade när de skickade in sin anmälan. 

Hur bestäms vem som kommer att få köpa aktier, och i så fall hur många? 

Så många aktier säljs

Erbjudandet inför börsnoteringen den 6 december omfattar 32,4 miljoner aktier (cirka 31 procent av bolaget) inklusive den så kallade övertilldelningsoptionen. 

Drygt hälften av det totala antalet är paxade av de sex “cornerstone”-investerarna, däribland H&M-familjen Perssons investeringsbolag Ramsbury och Capital Group. 

Därefter återstår omkring 15,6 miljoner aktier.

Det antalet ska sedan fördelas mellan “allmänheten” och "institutionella investerare”, det vill säga till exempel fonder och investeringsbolag. De privatpersoner som har önskat 21.000 aktier eller fler, det vill säga är beredda att teckna aktier för minst drygt 1,2 miljoner kronor, kommer också att räknas som institutionell investerare.   

De slutgiltiga besluten om tilldelningen tas av styrelsen som dessförinnan fått råd och förslag av de banker som har hand om processen, i det här fallet Carnegie och SEB. 

“Bankerna vägleder och stöttar och sen beslutar styrelsen”, summerar Apoteas vd Pär Svärdson på fråga från Breakit. 

I övrigt vill han inte gå in på hur tilldelningsprocessen fungerar. 

“Men jag gläds av det stora intresset”, säger han. 

“Bästa fonderna”

Målet med tilldelningen är, enligt vad som uppges i prospektet, få en “god institutionell ägarbas och en bred spridning av stamaktierna bland allmänheten”.

Här finns flera faktorer för de inblandade parterna att ta hänsyn till.

Det är bra med ett gäng stabila, långsiktiga större ägare som dessutom kan tänkas vilja ha fler aktier, något som kan pressa upp kursen.

“Sedan vill man helst ha in de bästa fonderna och förvaltarnamnen också, det har ett signalvärde. Men man kan inte smeta ut aktierna på för många händer. De här aktörerna måste få en ganska rejäl tilldelning, för man vill ju att de ska engagera sig också”, säger Anders Elgemyr som har många år inom finansbranschen bakom sig och som idag är vd för investmentbanken Carlsquare.

På samma gång vill man få igång en handel med aktien och då behöver man ha potentiella säljare också. Dessutom har börsen krav på ägarspridning, ett bolag måste minst ha 500 ägare som var och en äger aktier för minst 500 euro. Här behövs småspararna.

“Om man vill få likviditet i aktien måste man vända sig till ‘retail’-segmentet. Då är det Avanza och Nordnet som gäller i Sverige”, konstaterar Anders Elgemyr.

Apoteas vd Pär Svärdson har varit inne på att många av bolagets kunder säkert kan tänka sig att bli ägare också, en tanke han verkar gilla. 

“Som bolag får man också mer uppmärksamhet vilket kan ge nya kunder”, sa han på temat till Breakit när noteringsavsikterna blev bekräftade

VIP-ägarna 

Om vi leker med tanken att hälften av de kvarvarande aktierna går till institutioner kommer 7,8 miljoner aktier, eller 7,5 procent av bolaget, att återstå till privatspararna. De som anmält intresse, och får tilldelning, ska få minst 110 aktier (värda 6380 kronor om man utgår från teckningskursen 58 kronor). 

Vissa grupper kommer att gå förbi kön. 

Anställda och “vissa närstående parter” kommer att prioriteras och de anställdas förtur uppgår till aktier för 30.000 kronor, det vill säga drygt 500 aktier. 

Sedan kommer kundvård in i bilden. 

“Anmälningar från vissa kunder hos Carnegie och SEB kan komma att särskilt beaktas”, heter det vidare i prospektet. 

Det är ingen vild gissning att bankerna i det här skedet kommer att prioritera de viktigaste, de rikaste och de mest lönsamma kunderna. 

“Man prioriterar de kunder som banken brukar göra affärer med”, summerar Anders Elgemyr. 

Eftersom alla vet att efterfrågan är stor kommer många, misstänker Anders Elgemyr, att anmäla intresse för fler aktier än vad man i själva verket är intresserad av. Man skriver till exempel 5000 men hoppas att få åtminstone 1000 aktier.

“Men alla kommer inte att få. Bankerna kommer nog att få ringa vissa bra kunder och säga ‘ledsen, men det blev inget’. Sådana samtal är inte så roliga”, säger Anders Elgemyr. 

Hur många aktier som finns kvar för den som är kund i någon annan bank än Carnegie och SEB återstår att se. Nätbankerna kommer som tidigare nämnts antagligen vara viktiga för att få spridning i privatspararsegmentet. Noterbart är att familjen Hagströmers Creades är storägare i såväl Apotea som Avanza (och Jonas Hagströmer sitter i Apoteas styrelse).

Här kan det bli tal om lottning för att avgöra vem som ska få aktier, eller “genom slumpmässigt urval” som det heter i prospektet. Hur en sådan process rent praktiskt går till framgår inte. 

Svaret på om du har fått några aktier bör komma senast klockan 9.00 den 6 december. Då startar handeln med Apoteas aktie på Stockholmsbörsen.

Läs mer