Sök ikon

F-kassans hemliga AI-vapen pekar mest ut mammor som fuskare

Artikel bild

Försäkringskassan använder ett hemligt AI-system för att komma åt bidragsfusk. Det har valt att särskilt ofta kontrollera just kvinnor – trots att det är männen som fuskar mer, visar en granskning som Svenska Dagbladet har gjort.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Försäkringskassan har ett hemligt AI-system för att komma åt bidragsfuskare vid vård av barn, det som i folkmun kallas vab. Den hemliga AI:n ger alla som ansöker om ersättning en poäng baserat på hur hög de anser att risken är, vilket gör att de kan flaggas för handläggning eller till och med skickas vidare till en kontrollutredning. 

Grejen är bara den att AI-systemet framför allt valt att kontrollera kvinnor, visar en granskning som Svenska Dagbladet har gjort. 

Tidningen har tagit del av underlaget till den tillsynsrapport som gjordes av systemet 2018 och bygger på utfallet i 6000 granskade fall. Och resultatet visar att det var tre gånger så vanligt att en kvinna pekades ut som riskbenägen, detta trots att statistik visar att män fuskar marginellt mer. Siffran går inte heller att förklara av att kvinnor vabbar mer än män, även om så är fallet. 55 procent av vab-ansökningarna kom från kvinnor, 45 procent från män. Inte tre gånger så många alltså.  

Systemet pekade ut kvinnor och föräldrar med lägre utbildning och utländsk härkomst mer än någon annan, var slutsatsen. Men Försäkringskassan kallade tillsynsmyndighetens rapport för undermålig 2018. 

När SvD frågar Försäkringskassan om systemet så möts de gång på gång av ett ord: Sekretess. Det är ingen underdrift att systemet är hemligt.  

Till slut får tidningen en intervju med myndighetens områdeschef Anders Viseth. Han tonar ner problematiken. 

”De här modellerna har visat sig vara bland det träffsäkraste vi har. Och vi måste ju använda våra resurser på ett kostnadseffektivt sätt. Samtidigt så diskriminerar vi ingen utan vi följer diskrimineringslagen”, säger han. 

Det finns liknande system i andra delar av världen och flera har lett till skandaler. I Frankrike stäms staten för att ha använt ett system som missgynnar kvinnor. Tusentals familjer pekades ut felaktigt ut som bedragare i Nederländerna av en matematisk formel – vilket i förlängningen fick regeringen att avgå 2021. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer